Mitä tarkoitetaan tietokoneen näytonohjaimissa esiintyvillä...

Mitä tarkoitetaan tietokoneen näytonohjaimissa esiintyvillä...

Hei!

Mitä tarkoitetaan tietokoneen näytonohjaimissa esiintyvillä kellotaajuuksilla?

Esim:
GPU:n kellotaajuus: 725 MHz
Muisti: 1GB
Muistin kellotaajuus: 4000 MHz
Muistiväylä: 256-bit
Väylä: PCI-E 2.0 x16
Liitännät: 2x DVI, DisplayPort, HDMI

Vastaus

Käännyimme kysymyksesi kanssa atk-ammattilaisen puoleen ja hän vastasi seuraavasti:

"GPU on prosessori siinä missä keskusyksikkökin.GPU:ssakin käskyt suoritetaan säädetyllä nopeudella. GPU:n kellotaajuus ei aivan suoraan korreloi näytönohjaimen tehoa, mutta osoittaa näytönohjaimen teholuokan kyllin hyvin. (Prosessori tarvitsee joskus useita kellopulsseja yhden käskyn suorittamiseksi. Joskus taas yhden kellopulssin aikana voi yhtä-aikaa suorittaa useaa käskyä GPU:n eri osissa.)

Näytönohjaimen oman muistin kellotaajuus, tai väylänopeus on sidoksissa GPU:n muihin nopeuksiin ja väyläleveyksiin. Sitä ei voi muuttaa GPU:n omasta kellotaajuudesta riippumattomasti. GPU tarvitsee muiden komponenttien palveluja juuri sillä nopeudella kuin se itse "tikittää". Muuten tuhlataan tehoja, rahaa, sähköä ja onnistumismahdollisuuksia.

GPU:n kellotaajuuksista ovat kiinnostuneet lähinnä ne, jotka itse virittelevät tietokoneitaan. Automaailmassa he rakentaisivat kiihdytysautoja, dragstereita. Muut eivät tietoa GPU:n kellotaajuudesta oikeastaan tarvitse, eivät edes ne, jotka itse kokoavat tietokoneensa eri osista. Jotta löytäisi tarpeisiinsa riittävän näytönohjaimen, on parempi lukea eri näytönohjainten vertailutestien tuloksia. Omaan käyttötarkoitukseensa liian tehokkaan näytönohjaimen hankkiminen on rahan haaskausta.

Esimerkin teholuokan (725 MHz) näytönohjain on tarkoitettu lähinnä nykyaikaisten 3D-pelien pelaamiseen, eli pelien joissa liikutaan keinomaailmoissa 'kaikkiin suuntiin'".

Linkistä:
http://plaza.fi/muropaketti/msi-geforce-gtx-275-gpu-1400-mhz
löytyy mainion Muropaketin esittely "high-end"-näytönohjainvirittelystä. Kuvassa oleva sumu ei ole palaneen käryä, vaan se tulee nestemäisen typen käytöstä. Siinä artikkelissa puhutaan sellaisista kellotaajuuksista ja teholukemista, joita ei kaupoista saa valmiina edes isolla rahalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi