Mitä tarkoitetaan tekstinkäsittelyllä?

Mitä tarkoitetaan tekstinkäsittelyllä?

Jos ajatellaan tietokoneita.

3 vastausta

MOT Kielitoimiston sanakirjan mukaan tekstinkäsittely tarkoittaa tekstin laadintaa ja muokkausta atk-laitteiston avulla.

Kommentit (1)
Tekstillä taas yleensä tarkoitetaan jotain ns. luonnollista kieltä ja sen käsittelemin... Tekstillä taas yleensä tarkoitetaan jotain ns. luonnollista kieltä ja sen käsitteleminen tietokoneella sisältää yleensä myös sellaisia asioita, kuin kirjasintyypin ja kirjasinkoon valinta. Jos taas tietokoneella muokataan esim. jonkin ohjelmointikielen mukaista koodia, siinä ei yleensä kirjasintyypillä tai kirjasinkoolla ole lopputuloksen kannalta merkitystä ja sitä ei yleensä kutsuta tekstinkäsittelyksi, vaan esimerkiksi tekstin muokkaamiseksi, editoimiseksi tai koodaamiseksi.
22.10.2019 18:46 T. Lainio 5047
27.10.201915:56
5734
14

Ennen varsinaisia atk-laitteistoja oli jo kirjoituskoneita joilla saattoi tehdä jonkun verran tekstinkäsittelyä. Kehittyneimpiä sanottiinkin tekstinkäsittelylaitteiksi. Teksti tallentui koneen "muistiin" ja kirjoitus- ym. virheiden korjaaminen oli helppoa.

Terv. nimim. "Kokemusta On"

Kommentit (0)
28.10.201915:52
19328
8

Melkein jo ohitin koko kysymyksen, mutta piti sitten kuitenkin tarkistaa ja verrata englannin ja suomen kielellä kirjoitettuja kuvauksia. Totesin että olin jo unohtanut että "tekstinkäsittely" on enkuksi "word processing", ja "text processing" on ihan muuta. En nyt yhtäkkiä edes löytänyt sille suomennosta  kukahan löytäisi tietojenkäsittelytieteessä käytettävän sanaston jossa olisi suomennos?

Teoriapohjaltaan "text processing" perustuu ns. säännöllisten lausekkeiden käyttöön, jotka kuuluvat matemaattisen logiikan alaan. Käytännnön kannalta kyse siitä, että tekstiä on jo valmiiksi olemassa elektronisessa muodossa, ja siitä sitten etsitään sanoja tai tekstipätkiä, tai suodatetaan osia pois, tai lasketaan sanojen tai merkkien määriä, tai korvataan tekstiä toisella, tms. Näitä toimintoja käytetään aika paljon tekstinkäsittelyohjelmissa, mutta niitä tarvitaan myös ihan muissa yhteyksissä, esimerkiksi kun tutkitaan jotain tietokoneen virhelokia ja etsitään sieltä selitystä jollekin ongelmalle.

Ero kumminkin on se, että tekstinkäsittelyssä ("word processing") pääasia on tekstin tuottaminen, ja sen avustaminen muokkaustoiminnoilla, kun taas "text processing" on kaikenlaisen elektronisen tekstin automatisoitua puliveivausta nippelitasolla, joka ei välttämättä liity tekstinkäsitteyyn yhtikäs mitenkään.

Kommentit (0)

Vastauksesi