Mitä tarkoitetaan silmälasien pinnoituksilla?Mitä etua niistä on?

Mitä tarkoitetaan silmälasien pinnoituksilla?Mitä etua niistä on?

3 vastausta
10.09.201813:33
906
50

Yleisesti käytössä on kolmenlaisia pinnoitteita: heijastuksenestopinnoitteita, kovapinnoitteita ja vettä hylkiviä pinnoitteita.

Kovapinta lisää muovilinssin naarmunkestävyyttä ja pidentää sen käyttöikää.

Heijastuksenestopinnoitteiden tarkoitus on yhtäältä parantaa linssin ulkonäköä (poistaa ulospäin näkyviä heijastuksia), toisaalta parantaa näkökykyä poistamalla näkökentästä häiritseviä heijastuksia ja varjoja. 

Vettä hylkivä pinnoite helpottaa silmälasien puhdistamista.

Käytössä oleviin heijastuksenestopinnoitteisiin sisältyy myös kovapinnoitus ja vedenhylkimisominaisuus eli useimmiten käytetään yhdistelmäpinnoitteita. Pinnoitteet tehdään höyrystämällä ennen linssien hiomista kehyksien muotoisiksi eikä niitä voi jälkikäteen lisästä jo hiottuun linssiin.

Etenkin heijastuksenestopinnoitteesta voi olla paitsi etua myös haittaa. Lika näkyy helpommin pinnoitetussa linssissä ja se on pinnoittamatonta linssiä alttiimpi lämpövaurioille. Se, kannattaako linsseihin ottaa heijastuksenestopinnoitetta vai ei, riippuu siis kunkin omista silmälasinkäyttötottumuksista ja -tarpeista.

Kommentit (0)
11.09.201814:50
26734
74

Optikkoni suositteli pari vuotta sitten jotakin pinnoitetta - mikä sitten lieneekään -, joka kuulemma vähentäisi ryppyjen näkymistä silmien ympäristössä, ts. estäisi niitä näkymästä tavallistakin paremmin, kun oli tulossa vahvemmat lukulasit. 

En sitä kuitenkaan ottanut, kun piti kiristää prillien hinnat mahdollisimman alas. Kovapinnoitteen otin. En ole huomannut Leon kuvaamia heijastuskummajaisia. 

Lisäksi minua varoitettiin siitä, että prillit nenällä ei pidä mennä ottamaan esim. pannukakkua uunista siten, että uuni hönkii kuumuutta naamalle. Voivat linssit kuulemma mennä pilalle. Tätä ei ollut silloin kukaan rillipäistä ystävistäni kuullut omalta optikoltaan.

Kommentit (1)
Lahja, palautit muistoja mieleen! Sain 1990-luvulla kalliolaisessa yksityisessä optikkoli... Lahja, palautit muistoja mieleen! Sain 1990-luvulla kalliolaisessa yksityisessä optikkoliikkeessä monipuolisen opastuksen silmälasien hoidosta vaikka lasit eivät olleet ensimmäiseni, tosin ensimmäiset siitä liikkeestä. Neuvoihin sisältyi varoitus kuuman uunin (ehkä myös astianpesukoneen) höyryjen vaarallisuudesta linsseille. Lisäksi sain perusteellisen perehdytyksen moniteholinsseistä, siinä suhteessa olin ensikertalainen. Heidän ei tarvinnut evästää toista kertaa: noin hyvällä palvelulla sai kävijästä kanta-asiakkaan.
12.9.2018 13:19 Sten Borg 16667
10.09.201816:53
4219
63

Heijastuksenestopinnoite vähentää linssin sisäisiä (joskus moninkertaisia) heijastuksia, jotka ilmenevät etuviistossa olevien kirkkaiden valojen kuvana linssillä. Linkin kuvassa ylemmässä linssissä on heijastuksen estopinnoite ja alemmassa ei, joten siinä näkyy yläviistossa olevan lampun kuva pienenä kirkkaana täplänä.

Ymmärsin itsekin tuon ominaisuuden hyödyllisyyden vasta, kun ostin kympillä lasit, joissa sitä ei ollut.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi