Mitä tarkoitetaan rasvasoluilla ja ruskealla rasvalla?

Mitä tarkoitetaan rasvasoluilla ja ruskealla rasvalla?

Vastaus

Rasvasolu on solu, joka varastoi rasvaa energiantuotantoa varten. Rasvasolut, hiussuonet ja soluväliaine muodostavat rasvakudoksen. Kun ihminen lihoo, rasvasolun sisällä oleva rasva vie solun sisällöstä suurimman osan. Taasen kun ihminen laihtuu, rasvasolusta poistuu rasvaa elimistön käyttöön. Rasvakudosta on lähes kaikkialla elimistössä, mutta eniten ihon alla, vatsapaidassa ja sydämen, munuaisten ja maksan ympärillä.

Rasvasoluja on valkoisia ja ruskeita. Valkoiset rasvasolut ovat enemmistönä, ja niissä rasva on varastoitunut yhtenä suurena pisarana. Ruskeissa rasvasoluissa rasva puolestaan on pieninä erillisinä pisaroina. Ruskeissa rasvasoluissa on enemmän mitokondrioita kuin valkoisissa, ja sen vuoksi ne tuottavat paremmin lämpöä. Ruskeita rasvasoluja onkin enemmän mm. kylmään sopeutuneilla eläimillä. Myös eskimoilla on muita enemmän ruskeaa rasvaa aikuisiällä. Ruskeaa rasvaa on vastasyntyneillä, mutta määrä vähenee aikuisiällä. Aikuisilla ruskea rasva sijaitsee solisluiden yläpuolella, kaulalla ja selkärangan vieressä.

Ruskea rasva kuluttaa energiaa sen varastoimisen sijaan ja siten liittyy painonhallintaan. Se myös parantaa elimistön sokeritasapainoa ja vähentää haitallisen kolesterolin määrää. Sillä on siis kansanterveydellisesti suurta merkitystä.

Kommentit (0)

Vastauksesi