Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa?

Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa?

Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa? Liittyykö sanonta johonkin kansansatuun? Kiitos vastauksesta

2 vastausta

On sellainen mielikuva, että sanonta liittyy yhteen kettutarinoista. Samanlaisia "kettu on viekas mutta toinen eläin on veikkaampi"-tarinoita on monia. Muistaakseni yhdessä tarinassa kettu pyytää saada jotain herkkuja puusta tai sitten viekottelee puussa olevan olennon hyppäämään suuhunsa. Puussa oleva olento pyytää kettua pistämään suunsa auki ja silmät kiinni. Kettu nielaisee tai ainakin sulkee suunsa ennen kun tajuaa saaneensa suuhunsa jotain todella pahaa (marjoja?) ja sillä aikaa olento karkaa. Ainakin tällainen tarina on pihlajanmarjoista mistä tulee sanonta "happamia sanoi kettu".

Semmoinen käsitys sanonnasta myös on, että pidä suu kiinni syödessä äläkä nuolaise huulia ennenkuin olet nielaissut tai on ruuat rinnuksilla. Sanonta "älä nuolaise ennen kuin tipahtaa" tarkoittaa ettei pidä olla mistään liian varma tai voi näyttää tyhmältä ja joutua naurunalaiseksi.

Kommentit (0)
27.05.201709:30
13954
32

Sanonta "Älä ennen nuole cuin tipahta" sisältyy kokoelmaan "Wanhain Suomalaisten Tawaliset ja suloiset Sananlaskut", jonka Paimion kirkkoherra Henrik Florinius julkaisi vuonna 1702.

Kommentit (0)

Vastauksesi