Mitä tarkoitetaan humoraalisella kehon nesteitä koskien?

Mitä tarkoitetaan humoraalisella kehon nesteitä koskien?

2 vastausta

Termin humoraalinen merkitys on ’elimistön nesteitä koskeva, nesteiden mukana kulkeva, neste-’.

Voidaan puhua esimerkiksi humoraalisesta immuniteetista tai humoraalisesta säätelystä. Edellä mainittu tarkoittaa vasta-ainevälitteistä immuniteettia. Humoraalinen säätely taas liittyy elimistön toimintojen säätelyyn.

Ihmiskehon tarkoituksenmukainen toiminta perustuu eri aistien ja sisäelinten lähettämään ja vastaanottamaan tietoon, jota keskushermosto muokkaa ja ohjaa. Tiedonvälityksessä solut vaikuttavat toisiinsa viestiaineiden välityksellä. Jos tieto välittyy pääosin hermoja pitkin, on kyse neuraalisesta eli hermostollisesta säätelystä. Jos viestiaineet välittyvät puolestaan suurelta osin verenkierron ja kudosnesteen välityksellä, on kyse humoraalisesta eli ainevälitteisestä säätelystä. Humoraalisen säätelyn kautta vaikutukset alkavat usein hitaammin ja kestävät pidempään verrattuna neuraaliseen säätelyyn. Käytännössä molemmat tiedonvälitysmekanismit toimivat yhdessä.

Kommentit (0)
16.09.201611:36
9260
46

Sana humoraalinen viittaa useimmiten vanhaan kreikkalaisperäiseen tai ehkä alkujaan egyptiläiseen humoraalioppiin, jonka nykyaikainen lääketiede on kokonaan kumonnut. Joissakin uskomuslääkinnän ja pseudotieteen oppisuunnissa se on edelleen käytössä.

Humoraaliopissa sairaudet selitettiin neljän kehon nesteen tasapainon järkkymisenä. Nämä nesteet ovat veri, keltainen sappi, musta sappi ja lima.

Samoja kehon nesteitä vastaavat persoonallisuustyypit ovat vieläkin käsitteinä käytössä: sangviininen, koleerinen, melankolinen ja flegmaattinen.

Humoraalinen-sanan etymologia johtaa latinaan, sanaan umor, joka tarkoittaa nestettä tai kosteutta. Samaa kantaa on vaikkapa englannin humid ja myös huumori, johon merkitys kulki ylipäänsä mielialaa tarkoittavasta merkityksestä, vrt ruotsin humör.

Mahdollisesti samaa kantaa on myös kreikan χυμός, joka tarkoittaa juomaa tai mehua. Sen eräs translitterointi on chymos, joka on tuttu Suomessa toimineen makeis- ja mehuyhtiön nimestä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi