Mitä tarkoitetaan hopeisen langan katkeamisella?

Mitä tarkoitetaan hopeisen langan katkeamisella?

Symbolisesti.

Vastaus

Sanonta hopealangan katkeamisesta tulee Vanhasta testamentista, tarkemmin Saarnaajan kirjan kohdasta 12:6. Kyseinen luku on tulkittu käsittelemään vanhenemista ja lähenevää kuolemaa. 6. Jae kokonaisuudessaan on seuraavanlainen:

"Muista Luojaasi nuoruudessasi,

ennen kuin hopealanka katkeaa

ja kultamalja särkyy,

ennen kuin vesiastia rikkoutuu lähteellä

ja ammennuspyörä putoaa särkyneenä kaivoon."

 

Kultamaljalla viitataan pääkalloon ja sen sisällä oleviin elämän kannalta korvaamattomiin elimiin. Hopealangalla puolestaan viitataan selkäränkaan ja etenkin selkäytimeen, joka on kiinnittynyt aivoihin. Hopealangan katketessa yhteys näiden kahden elintärkeän kehonosan välillä katkeaa, joka johtaa kuolemaan.

Syystä, miksi tekstissä puhutaan juuri hopealangasta ja kultamaljasta, on tehty joitain eriäviä tulkintoja. Yleisen tulkinnan mukaan jakeessa verrataan ruumiinosia jalometallisiin esineisiin niiden elämän kannalta korvaamattomuuden vuoksi. Pääkallo muistuttaa muodoltaan maljaa ja selkäranka- ja ydin puolestaan suoraa lankaa.

Toisen tulkinnan mukaan kultamaljalla ja hopealangalla viitataan tekstin syntyaikoina käytettyyn lampun kaltaiseen esineeseen. Esine oli kullalla päällystetty malja, joka roikkui katosta langasta, joka oli valmistettu punomalla hopeaa ja silkkiä yhteen. Tässä tulkinnassa ihmisen elämän kannalta merkittäviä osia verrataan katosta roikkuvaan lamppuun. Kun lampun ripustukseen käytetty lanka kantkeaa, kullalla päällystetty malja putoaa ja hajoaa. Niin myös ihmisen "hopeisen langan", selkäytimen rappeutuessa yhteys ”kultaiseen maljaan”, aivoihin katkeaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi