Mitä tapahtuu opinnoille, jos opiskelija joutuu vankilaan?

Mitä tapahtuu opinnoille, jos opiskelija joutuu vankilaan?

Mitä tilanteessa, jossa esim. yliopistossa opiskeleva tekee murhan ja saa siitä vankeutta tapahtuu opiskelijan opinnoille? Voiko opintoja jatkaa vankilasta käsin vai keskeytyykö opinnot, vai seuraako siitä esim. erottaminen? Samaten vaikuttaako rikosrekisteri kouluun pääsemiseen ja voiko esimerkiksi murhasta, raiskauksesta tai muusta vastaavasta tuomittu henkilö hakea minkä alan opiskeluun vain tai ylipäätään ylopistoon tai ammattikorkeakouluun?

Vastaus

Kysyin asiasta sähköpostitse rikosseuraamuslaitoksen vankien koulutuksen erityisasiantuntijalta Kati Sunimentolta. Hän vastasi näin: "Vangin on mahdollista jatkaa vankilassa opintojaan tietyin ehdoin. Avovankilassa vanki voi saada opintoluvan opiskella vankilan ulkopuolella. Suljetusta vankilasta käsin vanki voi yleensä jatkaa yliopisto-opintojaan etäopiskelulla. En ole koskaan kuullut, että vankilaan joutuminen johtaisi erottamiseen oppilaitoksesta. Tietenkin jos on pitkä tuomio ja sellainen opinto-ala, joka vaatii paljon läsnäoloa, voi olla haasteellista jatkaa opintoja. Jokaiselle vangille laaditaan rangaistusajan suunnitelma, johon kirjataan myös mahdolliset opintoihin liittyvät tavoitteet. Vankilassa on opinto-ohjaaja tai muu virkamies, jonka kanssa voi selvittää kesken jääneiden opintojen suoritusmahdollisuutta ja opintojen suorittamisen oikea-aikaisuutta. Mielestäni rikosrekisteri ei vaikuta koulutukseen hakeutumiseen, mutta toki opinto-alaa mietittäessä kannattaa miettiä rikosrekisterin vaikutusta työnsaantiin. Esim. alaikäisten kanssa työskentelyyn vaaditaan rikosrekisteriote, jolloin se vaikuttaa."

Kommentit (1)
Onhan noita vankila-aikana opintonsa loppuun suorittaneita, yo-kirjoituksia ym varmaan pa... Onhan noita vankila-aikana opintonsa loppuun suorittaneita, yo-kirjoituksia ym varmaan paljonkin. Esimerkkinä Kari Uoti joka vankeusaikanaan teki väitöskirjan ja väitteli oikeustieteen tohtoriksi.
16.5.2014 11:34 Asseri . 5967

Vastauksesi