Mitä tapahtuu myönnetyille luotoille, jos rahoituslaitos menee konkurssiin?

Mitä tapahtuu myönnetyille luotoille, jos rahoituslaitos menee konkurssiin?

Voiko konkurssipesä vaatia myönnettyjen luottojen takaisinmaksua alkuperäisestä takaisinmaksuaikataulusta poikkeavalla (=nopeutetulla) tavalla?

Vastaus
06.12.201907:20
82120
19

Ennen vuotta 2008:  "Velka erääntyy pankin sitä kirjallisesti vaatiessa heti takaisinmaksettavaksi, jos pankin maksuvalmius tai vakavaraisuus laskee alle laissa säädettyjen rajojen (massairtisanomistilanne). Käytännössä pankki pystyi irtisanomaan velkoja vasta sitten, kun se oli jo käytännössä konkurssissa."

Pankin konkurssi on harvoin kenenkään etujen mukaista (esim lainanottaja joutuisi heti maksamaan koko lainan pois), joten vuodesta 2008 lainasopimuksissa on ollut pykälä: "Pankilla on oikeus korottaa velasta perittävää korkoa, jos pankin maksuvalmiuden tai vakavaraisuuden säilyttäminen riittävällä tasolla sitä edellyttää. - - Korkoa tai korkomarginaalia voidaan korottaa aikaisintaan, kun kolme vuotta on kulunut luottosopimuksen tekemisestä. - - Velallisella on tällöin oikeus irtisanoa luotto ilman luoton ennenaikaisesta takaisinmaksusta perittäviä kustannuksia."  Eli siis pankki nostaa korkoa (tarvittaessa niin isoksi että lainanottajan on pakko maksaa koko laina pois) jo ennen konkurssia.

Samat pykälät koskevat konkursipesääkin. Tosin ainakin historiassa (90-luvun pankkikriisi, SKOP, STS) muut pankit ovat "ostaneet" konkurssiin menossa olevan pankin ja ottaneet sen lainat hoitaakseen. Takaisinmaksun nopeutusta pykälät eivät salli, mutta riittävästi korkoa nostamalla pankki kyllä siihenkin pystyy (jos korko+lyhennys on niin suuri ettei asiakas niihin pysty, laina laukeaa maksettavaksi).

Tuo ylläoleva koskee lähinnä yksityishenkilöiden asuntolainoja. Muissa lainoissa (pikavipit yms) lainanottaja suostuu vielä huonompiin ehtoihin, käytännössä pankilla on oikeus tehdä mitä vain, jo ennen konkurssiakin. Kannattaa lukea ne lainaehdot.

Kommentit (0)

Vastauksesi