Mitä tapahtuu, jos Yellowstonen supertulivuori purkautuu?

Mitä tapahtuu, jos Yellowstonen supertulivuori purkautuu?

Vastaus

Hei!

Jos Yellowstonen supertulivuori purkautuisi olisi se todennäköisesti suurin tulivuoren purkautuminen, joka maapallolla voisi tapahtua. Tulivuori pitää sisällään tuhansien kuutiokilometrien magmakammion, joka purkautuessaan peittäisi ja tuhoaisi kaiken elämän ainakin 1000 kilometrin säteellä kraaterista. Sen lisäksi tulivuori syöksisi tuhkaa ja kaasuja ilmaan, joka peittäisi suuren osan Pohjois-Amerikasta paksuun tuhkapeitteiseen. Pahiten kärsisi Wyominingin ja sen naapuriosavaltiot. Tuhkan saastuttama kasvillisuus ja vesivarannot muuttuisivat käyttökelvottomiksi. Suurin osa Yhdysvalloista muuttuisi siis asuinkelvottomaksi.

Merkkejä tuhkasta voitaisiin mahdollisesti havaita myös Euroopassa ja pahimmassa tapauksessa tuhka saattaisi kulkeutua Suomeenkin asti.  Tuhkapilvi estäisi auringonvalon pääsyn maanpinnalle, jonka seurauksena ilmasto viilenisi. Ilmaston viilenemistä todennäköisesti seuraisi "kesätön vuosi", jonka seurauksena viljaa ei pystyisi viljellä ja seuraisi nälänhätä. Tuhkapilvi aiheuttaisi siis katastrofaalisen tilanteen ihmiskunnalle.

Tutkijoiden mukaan Yellowstone on purkautunut kolmesti: 2,1 miljoonaa vuotta sitten, 1,3 miljoonaa vuotta sitten ja noin 640 000 vuotta sitten. Aikaisempiin purkauksiin ei kuitenkaan ole liittynyt massasukupuuttoa ja on todisteita, että jotkin eläimet ovat säilyneet aiemmista katastrofeista. Elämän edellytykset siis säilyisivät maapallolla, eikä tulivuoren purkaus todennäköisesti johtaisi ihmiskunnan sukupuuttoon. 

Kommentit (1)
Ei kai jättimäisinkään tulivuori välttämättä purkaudu kerralla, vaan purkaus voisi... Ei kai jättimäisinkään tulivuori välttämättä purkaudu kerralla, vaan purkaus voisi ainakin periaatteessa olla minkä kokoinen ja kuinka monivaiheinen tahansa, jos paine pääsee purkautumaan muulla tavoin, kuin heittämällä ensin puoli Yellowstonea kiveä päältään?
4.10.2019 17:09 Leo Salminen 4389

Vastauksesi