Mitä tapahtuu jos toinen kuolee..? Palaako takaisin pesälleen..??

Mitä tapahtuu jos toinen kuolee..? Palaako takaisin pesälleen..??

Tervapääskyllä sanotaan olevan elinikäinen parisuhde. Meillä pesinyt räystään alla viime kesänä tervapääsky pariskunta, löysin toisen niistä vahingoittuneena maasta joka sitten kuoli. Odotan kovin palaavaksi.

Vastaus

Linnuilla on tavallista ns. sosiaalinen monogamia. Uros ja naaras pesivät ja huolehtivat poikasista yhdessä pesimäkauden ajan. Syrjähypyt ovat silti mahdollisia. Erityisesti joillakin isommilla linnuilla ja pienemmillä paikkalinnuilla parisuhde voi olla myös elinikäinen. Esimerkiksi joutsenta pidetään hyvin uskollisena aikanaan valitsemalle puolisolleen, mutta havaintojen perusteella leskeksi jäänyt lintu ei välttämättä torju uutta tarjokasta. 

Pariuskolliset tervapääskyt palaavat mielellään pesimään useampana kesänä samaan pesäpaikkaan. Kumpikin vanhemmista hautoo ja huolehtii poikasista. Huonon ravintotilanteen aikana poikaset voivat vaipua jopa muutamaksi päiväksi energiaa säästävään horrostilaan. On hyvin mahdollista että räystäänne alla eläneen pariskunnan toinen osapuoli löytää seuraavana kesänä uuden kumppanin. Sitä on vaikea sanoa perustaako se uudessa suhteessaan pesää samalle paikalle.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi