Mitä tapahtuu, jos maapallo lakkaa pyörimästä? Miten kuulle käy?

Mitä tapahtuu, jos maapallo lakkaa pyörimästä? Miten kuulle käy?

Mitä tapahtuu, jos maapallo lakkaa pyörimästä? Miten kuulle käy? Imeekö maan vetovoima sen puoleensa?

Vastaus

Kysymyksesi on hyvin teoreettinen, sillä maapallo ei voi yht'äkkiä lakata pyörimästä. Se vaatisi sellaisen energiamäärän että on mahdotonta kuvitella, miten se voisi tapahtua. Ihmisen toimenpiteillä sitä ei voisi saada aikaan.

Jospa nyt kuitenkin leikitään ajatuksella, että maapallo lakkaisi pyörimästä (vaikkapa niin että pyöriminen hidastuisi kunnes pysähtyisi lopullisesti) mutta säilyisi ehjänä ja pysyisi kiertoradallaan auringon ympäri. Painovoima pysyisi entisellään, jolloin kuu pysyisi omalla kiertoradallaan maapallon ympäri. Maapallon pyöriminen ei siis vaikuta maan vetovoimaan.

Todellisuudessa maapallon pyörimisliike hidastuu 0,005 sekuntia vuodessa, mutta ennen kuin se ehtii pysähtyä kokonaan, kuu on tainnut ehtiä irtautua maan vetovoimasta. Se etääntyy maasta 3,8 cm vuodessa. Toisaalta kuun vetovoima heikkenee sitä mukaa kuin se etääntyy maasta, jolloin maan pyöriminen ei enää hidastu samaa tahtia kuin nykyisin. Tai sitten kuu hajoaa kappaleiksi ja asettuu renkaaksi maan ympärille, näinkin jotkut ovat arvioineet tapahtuvan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Painovoima
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maa
http://de.wikipedia.org/wiki/Mond

Kommentit (0)

Vastauksesi