Mitä tapahtuu, jos kahden maan kruununperijät menevät keskenään naimisiin?

Mitä tapahtuu, jos kahden maan kruununperijät menevät keskenään naimisiin?

Jos siis vaikkapa Britannian George ja Ruotsin Estelle solmisivat avioliiton, johtaisivatko he tulevaisuudessa yhdessä kumpaakin maata?

Vastaus

Mielenkiintoinen kysymys!

Historiassa on solmittu kahden maan kruununperijöiden välisiä avioliittoja. Seurauksena on ollut muun muassa lakeihin ja rajoihin vaikuttaneita valtioliittoja. Sittemmin avioliitot ovat harvinaistuneet ja myös kuninkaallisten merkitys muuttunut lähinnä edustukselliseksi.

Kruununperimyksestä säädetään kunkin maan lainsäädännössä. Esimerkiksi Ruotsissa kruununperijän tulee saada hyväksyntä avioliitolleen sekä hallitsijalta että parlamentilta. Mikäli esimerkiksi parlamentti ei hyväksyisi Georgea Estellen aviopuolisoksi, menettäisi Estelle oikeuden kruunuun avioliiton toteutuessa. Avioliittoasiaa käsiteltäisiinkin luultavasti pitkään ja hartaasti sekä Ruotsin että Englannin hallinnoissa.

Keskustelupalstojen spekulaatioissa epäillään, että toinen kruununperijöistä todennäköisesti luopuisi omasta asemastaan mahdollisten sisarustensa hyväksi. Itse avioliittoa ongelmallisempana pidetään parin mahdollisia lapsia, joiden asema asianosaisten maiden kruununperimyksessä tulisi ratkaista.  

Konkreettisena vertailukohtana voidaan pitää Tanskan ja Kreikan kuninkaallisten välistä avioliittoa 1900-luvun puolivälissä. Vuonna 1964 Tanskan prinsessa Anne-Marie meni naimisiin Kreikan silloisen kruununprinssin Constantinen kanssa. Constantinesta tuli sittemmin Kreikan kuningas. Avioliiton ehtona oli, että Anne-Marie ja hänen tulevat lapsensa luopuivat paikastaan Tanskan kruununperimyksessä. Näin toimittiin, vaikkei Anne-Marie ollutkaan kruununprinsessa. Kahden kruununperijän tapauksessa luopumismenettelyä noudatettaisiin luultavasti vieläkin tiukemmin.

Käytännön seurauksia Estellen ja Georgen epätodennäköisestä avioliitosta voidaan vain arvailla. Koska kuninkaalliset ja valtio eivät enää ole sama asia, esimerkiksi valtioliittoa tuskin nähtäisiin.    

Kommentit (1)
Historiassa on muodostunut persoonaunionien kautta merkittäviä, enemmän tai vähemmän... Historiassa on muodostunut persoonaunionien kautta merkittäviä, enemmän tai vähemmän yhtenäisiä valtiokokonaisuuksia. Mm Kastilian ja Aragonian hallitsijain avioliitto synnytti Espanjan. Myös Puolasta muodostui keskiajalla suurvalta persoonaunionista Liettuan suuriruhtinaskunnan kanssa. Tässä on yhtymäkohtta Suomeenkin, sillä Jagiello oli Liettuan ruhtinassuku, josta Katariina Jagellonica. Ukrainalaisalueet tulivat tuon unionin mukana (nykyään Venäjän kanssa kiistanalaiset alueet eivät silloisiin ukrainalaisalueisiin kuuluneet. Ne liitettiin Ukrainaan neuvostoaikana talousmaantieteellisistä syistä). Tanska ja Norja muodostivat myös persoonaunionin, mutta se taisi tapahtua perimysjärjestyksessä. Vuosiluvut ei nyt tule mieleen..
23.6.2016 16:43 Eero Tuominen 1030

Vastauksesi