Mitä on tämä Amerikkalaisten vihaama/rakastama "High-fructose corn syrup"?

Mitä on tämä Amerikkalaisten vihaama/rakastama "High-fructose corn syrup"?

Mitä on tämä Amerikkalaisten vihaama/rakastama "High-fructose corn syrup"? Käytetäänkö sitä meillä suomessa ja miksi se on ns. terveystietoisten jenkkien suurin pelonaihe?

Vastaus

Isoglukoosi eli maissisiirappi eli glukoosi-fruktoosisiirappi (high-fructose corn syrup = HFCS) on makeutusaine, jota valmistetaan kemiallisesti maissitärkkelyksestä (glukoosisiirappi). Osa maissitärkkeluksen glukoosista (42 tai 55 %) muunnetaan entsyymien avulla fruktoosiksi (isomerointi).

Yhdysvalloissa isoglukoosia käytetään makeutusaineena lähes kaikessa jopa hammastahnassa ja oluessa (alkoholin käyminen). Yhdysvalloissa maissintuotantoa on perinteisesti tuettu ja maissia käytetään yleisesti elintarvikkeissa tai vaikkapa vitamiinipillereissä. Yhdysvalloissa kananuggeteissa on 37 erilaista valmistusainetta, joista 30 tulee maissista. EU on asettanut isoglukoosille tuotantokiintiöt. Suomessa maissisiirappia on ainakin tuontituotteissa esim. joissakin amerikkalaisissa jäätelöissä.

Maissisiirapin haitallisuudesta on olemassa eriäviä mielipiteistä. Helposti imeytyvän fruktoosin on väitetty vaikuttavan haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan. On myös väitetty, ettei maissisiirappi olisi sen haitallisempaa kuin muutkaan makeutusaineet tai sokeri. Kuitenkin esim. Princetonin yliopiston tutkijat ovat rottakokeillaan osoittaneet, että maissisiirappia saaneet rotat lihoivat enemmän kuin sokeria saaneet, vaikka rottien saama kalorimäärä oli sama.

Lähteitä:
Maissimafia tuhoaa kuluttajien terveyttä Turun Sanomat 17.9.2009
Amerikkalaiset ovat käveleviä maissintähkiä Taloussanomat 29.5.2008
http://fi.wikipedia.org/wiki/Isoglukoosi
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=21412
http://fifi.voima.fi/artikkeli/2009/syyskuu/tieda-mita-syot
http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=279
http://www.hiilaritietoiset.net/makeutusaineet.htm
http://www.aamulehti.fi/teema/terveys/soit-rasvaisen-aterian-mutta-silti...
http://www.princeton.edu/main/news/archive/S26/91/22K07/
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article6954603.ece

Kommentit (0)

Vastauksesi