Mitä tää mahtaa tarkoittaa: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci...

Mitä tää mahtaa tarkoittaa: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci...

Mitä tää mahtaa tarkoittaa: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci elit, sed eiusmod tempor incidunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquid ex ea commodi consequat. Quis aute iure reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint obcaecat cupiditat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Vastaus

Lorem ipsum, millä nimellä tämä tekstinpätkä yleisesti tunnetaan, ei tarkoita enää nykyisin oikeastaan mitään. Sitä käytetään mallitekstinä sekä painotuotteiden että verkkosivujen suunnittelussa. Tässä käytössä se on luultavasti ollut jo 1500-luvulta eli kirjapainotaidon alkuvaiheista lähtien.

Lorem ipsumin avulla kokeillaan, miltä tekstityyppi (kirjasin, fontti) ja asettelu näyttävät. Etenkin tottumaton katsoja kiinnittää huomionsa tekstin sisältöön, kun hänen pitäisi arvioida vain ulkoasua. Hölynpölyteksti auttaa myös ammattilaista hahmottamaan sivun elementit paremmin. Lorem ipsum löytyy usein taitto-ohjelmasta. Ennen tietokoneaikaa sitä sai ostaa siirtokirjainarkkeina.

Ihan hölynpölyä lorem ipsum ei ole. Sen on alun perin kirjoittanut Cicero vuonna 45 eKr. Tekstistä on kuitenkin jätetty sanoja pois ja lisäksi sanoja on kirjoitettu väärin. Se ei siis ole varsinaisesti käännettävissä.

Otetaan esimerkiksi tekstin ensimmäinen lause. Puuttuvat osat on seuraavassa merkitty hakasulkuihin: [Neque porro quisquam est, qui do]lorem ipsum [quia] dolor sit amet, consectetur[,] adipisci [v]elit, sed [quia non numquam] eius mod[i] tempor[a] incidunt ut labore et dolore magna[m] aliqua[m quaerat voluptatem].

Suomennos: Eikä ole ketään sellaistakaan, joka rakastaisi, tavoittelisi tai tahtoisi saada osakseen tuskaa siksi, että se on tuskaa, vaan siksi, että joskus sattuu sellainen tilanne, että ihminen pyrkii vaivalla ja tuskalla saavuttamaan jonkin suuren nautinnon.

Lorem, jolla taittajien malliteksti alkaa, on sanan dolorem loppuosa. Sana lienee katkennut, koska se on jossain Ciceron teoksen laitoksessa jaettu eri riveille tai sivuille. Sanojen pois jättäminen sumentaa merkityksen. Kun quaerat voluptatem pudotetaan pois, lauseessa ei ole enää paljon tolkkua. (Quaerō tarkoittaa muun muassa 'koettaa saavuttaa, tavoitella, haluta'. Voluptas on 'mielihyvä, nautinto, huvi'.)

Lähteitä ja lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lorem_ipsum ja (englanniksi) http://www.lipsum.com/.
Salmen ja Linkomiehen Latinalais-suomalaista sanakirjaa (Otava 1997) tuli myös vilkaistuksi, ja lorem ipsum oli työvälineitäni kirjastoa edeltävässä elämässä.

Kommentit (0)

Vastauksesi