Mitä syötäviä mukulakasveja tunnetaan?

Mitä syötäviä mukulakasveja tunnetaan?

Vastaus

Kysymykseen lienee mahdotonta antaa tyhjentävää vastausta. Ensin pitäisi määritellä mukula. "Mukula on suomenkielisessä terminologiassa laaja käsite; mukuloiksi nimitetään monenlaisia varsissa tai juurissa esiintyviä turvonneita muodostumia. --- Ehkä tutuimpia mukuloita ovat rönsymukulat, esim. perunan mukulat, jotka nekin ovat varsimudostumia."

Lisäksi pitäisi määritellä, tarkoitetaanko "syötävällä" sellaisia mukuloita, joita nimenomaisesti kasvatetaan ravintotarkoituksiin, vai ylipäänsä mukuloita, jotka ovat syötäväksi kelpaavia ja joita esim. on käytetty pula-aikojen hätäravintona. Myös joidenkin yleisesti koristekasveina käytettävien kasvien, esim. daalian mukulat ovat periaatteessa syötäviä, vaikkei niitä nykyään yleensä syödäkään. Jos kysymyksessä lisäksi tarkoitetaan koko maailman kasvillisuutta, tehtävä tulee entistä hankalammaksi. 

Yleensä puhuttaessa mukulakasveista ravintokasveina puhutaan juureksista: "Monien kasvilajien maanalaiset osat ovat erikoistuneet varastoimaan ravintoaineita, pääasiassa tärkkelystä ja sokeria. Kun näitä kasveja viljellään ja käytetään hyväksi, niitä nimitetään juureksiksi tai juurikasveiksi." "Juurekset ovat monilla maapallon alueilla tärkeitä erityisesti tärkkelyksen lähteenä. Lauhkean vyöhykkeen juureksista on tärkein peruna, joka sisältämänsä tärkkelyksen ohella on tärkeä C-vitamiinin lähde. Trooppisista juureksista tärkeimpiä ovat bataatti, jamssi, maniokki (eli kassava eli tapioka) ja taaro".

Muita yleisiä lauhkean vyöhykkeen juureksia ovat esim. porkkana, mukulaselleri, punajuuri, palsternakka, kaurajuuri, maa-artisokka, turnipsi, nauris, lanttu, sokerijuurikas, ja rehujuurikas. "Monia yksinomaan ihmisravinnoksi käytettäviä lauhkean ilmaston juureksia kutsutaan usein tavallisessa kielenkäytössä vihanneksiksi. Tällaisia ovat esim. porkkana, punajuuri, palsternakka, mukulaselleri, maa-artisokka, retiisii, retikka, persiljajuuri, mustajuuri, kaurajuuri ja sipulin eräät lajit." (Sen sijaan kasvitieteessä ja puutarhanhoidossa sipulikasvit yleensä erotetaan tarkasti mukulakasveista.)

Trooppisia juureksia ovat edellä mainittujen tärkeimpien lisäksi esim. nuolijuuri, ulluco, oca, anu, kaakaotaaro, "topeetambu" (eräs nukkumaijalaji), syötävä kanna, tacca, perunpalsternakka, mukulakäenkaali, koristekrasseihin kuuluva anu, Coleus dazoa eli "hausaperuna" (eräs kirjopeippilaji), kaakaotaaro jne.

  

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi