Mitä sotia maailmassa on menossa tällä hetkellä?

Mitä sotia maailmassa on menossa tällä hetkellä?

Vastaus

Vastaus riippuu siitä, minkälaiset konfliktit lasketaan sodiksi. – ”Riittääkö” konfliktissa surmansa saaneiden määräksi 15 vai pitääkö menehtyneitä olla huomattavasti enemmän, jotta yhteenottoa voidaan nimittää sodaksi?

Tutkija Unto Vesa Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI:sta kertoi, että laskentatavasta riippuen merkittäviä selkkauksia on maailmassa tällä hetkellä käynnissä noin 20–40.

Helsingin Sanomat ylläpitää melko luotettavan tuntuisiin lähteisiin perustuvaa sivustoa Maailman sodat ja selkkaukset, mutta siitä ei käy ilmi, milloin se on viimeksi päivitetty:
http://www2.hs.fi/extrat/ulkomaat/sodatjaselkkaukset/

Tässä toinenkin lista sodista, mutta sen lähteistä, paikkansapitävyydestä tai ajankohtaisuudesta ei ole tietoa:
http://www.globalsecurity.org/military/world/war/index.html.

Jos asia kiinnostaa syvemmin, kannattaa hankkia luettavaksi Suomen rauhantutkimusyhdistyksen julkaiseman Kosmopolis-lehden lehden numero 1/2008. Siinä on Unto Vesan artikkeli Kuinka monta sotaa, kuinka monta kuollutta, kuinka monta rauhaa? (s. 66–75). Numero on lainattavissa mm. HelMet-kirjastosta: http://www.helmet.fi/record=b1600752~S2*fin . Napsauta painiketta ”Näytä kaikki sijainnit”, niin saat em. numeron sijainnin ja tilan esille. Lehtien yksittäisiä numeroita ei valitettavasti voi varata suoraan HelMet-tietokannan kautta, mutta kirjastossa käymällä tai kirjastoon soittamalla se onnistuu.

Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI:
http://www.uta.fi/palvelut/yrityspalvelut/tutkimuspalvelut/tapri.html

Kommentit (0)

Vastauksesi