Mitä siitä aiheutuu, jos monen päivän ajan juo yhden lonkerotölkin päivässä?

Mitä siitä aiheutuu, jos monen päivän ajan juo yhden lonkerotölkin päivässä?

2 vastausta

Hyvä kysyjä, Kysy.fi:n vastaajat eivät ole (päihde)lääketieteen asiantuntijoita, joten tukeudumme luotettaviin lähteisiin. 1 tölkki päivässä on 7 viikossa, eli ns. riskikäytön rajat eivät ylity. Viikon riskiraja Suomessa terveelle, keskikokoiselle miehelle on 24 alkoholiannosta viikossa (yli kolme annosta päivittäin juotuna) tai vähintään 7 annosta kerralla. Vastaavat luvut naisille ovat 16 (noin kaksi annosta päivittäin juotuna) tai 5 annosta kerralla. Suomessa yksi alkoholiannos vastaa 33 cl keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkeviä. Riskikäyttö on kyseessä silloin, jos nämä rajat ylittyvät säännöllisesti.

Haitat ovat yksilöllisiä ja riippuvat terveydentilasta. Terveyshaittojen lisäksi voi tulla ristiriitoja perheessä tai työpaikalla. On mahdollista, että päivittäinen yksi annos kasvaa suuremmaksi määräksi ja fyysinen ja psyykkinen riippuvuus kehittyvät pikkuhiljaa, 2-3 annosta päivittäin on jo määrä, josta kannattaa olla varuillaan. Riskiryhmiin kuuluvilla (imetys, raskaus, ongelmat alkoholin kanssa, alaikäisyys, joidenkin lääkkeiden käyttö) viikko- ja kerta-annosrajat eivät päde.

Pitkäaikainen alkoholin liikakäyttö aiheuttaa monia sairauksia, kuten hermorappeumaa, maksakirroosia, haimatulehdusta jne. Myös tapaturmien ja onnettomuuksien riski kasvaa.

Kommentit (0)
28.05.201412:54
71504
3

Alkoholihan on pieninä määrinä vain hyväksi (lukuisia tutkimuksia), mutta se muuttuu rasvaksi, kuten myös juoman muu sokeri: Lonkerotölkissä on 182kcal, päivittäin nautittuna se lihottaa kuukaudessa yli kilon ja vuodessa lähes 20kg. Siis jos muuta syöntiä ei vähennetä tai kuluteta enempää.

Kommentit (0)

Vastauksesi