Mitä ovat vihannekset ja mitä ovat kasvikset? Vai ovatko ne sama asia?

Mitä ovat vihannekset ja mitä ovat kasvikset? Vai ovatko ne sama asia?

Vastaus

Kasvisten suku on monimuotoinen eikä ole olemassa vain yhtä oikeaa määritelmää siitä, miten sen suku jaotellaan. Kasviksilla tarkoitetaan yleisimmin vihanneksia (peruna toisinaan mukaanlukien, toisinaan poislukien), sieniä, marjoja ja hedelmiä. Tästä seuraten vihannekset ovat niitä kasviksia, joita ei lueta marjoiksi, sieniksi tai hedelmiksi.

Tässä Fakta tietoplavelu -tietokannan määritelmä vihanneksista: "vihannekset, viljeltyjä, meheviä kasveja, joista jotakin kasvinosaa käytetään ravinnoksi sellaisenaan, tuoreena tai kypsennettynä.
Vihanneksiin luetaan tav. kaikki juurekset ja mukulakasvit perunaa lukuun ottamatta, lehti- ja varsivihannekset, hedelmävihannekset ja maustevihannekset. Lehti- ja varsivihanneksia ovat kaalikasvit, salaattikasvit, pinaattikasvit, sipulit ja mm. lehtiselleri, leikkoselleri, parsa ja raparperi. Hedelmävihanneksia ovat herne- ja palkokasvit, kurkku- ja kurpitsakasvit sekä mm. tomaatti, latva-artisokka ja sokerimaissi."

Wikipedia määrittelee vihannekset seuraavasti: "Vihannes on termi, jota käytetään kasvista, jota tavallisesti voidaan käyttää ihmisravintona ja joka ei ole hedelmä, pähkinä, yrtti, mauste tai vilja. Vihannekseksi sanotaan niitä kasviksia, joiden maanpäällisiä osia käytetään ravinnoksi. Vihanneksista vain sipuli kasvaa maan sisällä. Usein normaalissa kielenkäytössä vihanneksella tarkoitetaan kasvin lehtiä (esim. lehtisalaatti), vartta (esim. selleri) tai juurta (esim. porkkana).

Kielitoimiston sanakirjan mukaan "vihannes" nimitystä käytetään ihmisravinnoksi käytettävistä mehevistä kasveista (vars. niiden maanpäälliset vihreät osat) tai muista syötävistä osista (esim. hedelmät tai palot). Nimitystä voidaan käyttää myös juureksista tai yleensä kasviksista. Kasviksia sanakirjan mukaan puolestaan ovat ihmisravintona käytettävät mehevät kasvit ja kasvinosat (juurekset ja vihannekset sekä laajemmin myös marjat, hedelmät, sienet ja viljatuotteet)

Lähteet:
http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/kasvikset.nsf/f0d2fc1dd34036a9...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vihannekset
http://www.facta.fi/?aid=103782&search=true

Kommentit (0)

Vastauksesi