Mitä ovat presidentin linnan ulkopuolella järjestettävät kuokkavierasjuhlat ja...

Mitä ovat presidentin linnan ulkopuolella järjestettävät kuokkavierasjuhlat ja...

Mitä ovat presidentin linnan ulkopuolella järjestettävät kuokkavierasjuhlat ja miksi niitä pidetään? Pidetäänkö myös tänä vuonna?

Vastaus

Itsenäisyyspäivä on jo vietetty ja mediasta varmaankin huomasit, ettei Kuokkavierasjuhlia tänä vuonna järjestetty.

Kuokkavierasjuhlia alettiin organisoida Suomessa 1990-luvulla. Liikehdintä oli uudenlaista yhteiskunnallista protestia, jonka malleja oli käyty testaamassa ulkomailla erityyppisissä globaalia markkinataloutta vastustavissa kokoontumisissa. Suomessa itsenäisyyspäivän vastaanotto presidentinlinnassa oli ensimmäinen tilaisuus, joka kokosi yhteen erilaisia ryhmittymiä ja itsenäisiä osallistujia, mm. anarkisteja, globalisaatio- ja uusliberalismikriitikoita, elitismin vastustajia ja eläinoikeusaktivisteja. On miltei mahdotonta tiivistää näiden erilaisten toimijoiden yhteistä tavoitetta, mutta tapahtuman nimi Kansan Kuokkavierasjuhlat ehkä tiivistää ajatusta mielenilmauksesta vallanpitäjien etupihalla. Protesti kohdistuu eliittiin, joka on toteuttanut yhteiskunnallista eriarvoisuutta kasvattanutta uusliberalistista politiikkaa.

Kuokkavierasprotesti on mediayhteiskunnan protesti-ilmiö. Lehdistö on alusta alkaen kirjoittanut kokoontumisista suurin otsikoin ja mielenosoittajat ovat saaneet osakseen myös vihaa ”pilaamalla tavallisten kutsuvieraiden juhlatunnelman” tukkimalla Presidentinlinnan läheiset kadut. Osallistujat itse hyödyntävät nykyistä viestintätekniikkaa lähettämällä kuvallista ja kirjallista materiaalia internetin välityksellä suoraan tapahtumapaikoilta. Koollekutsuminenkin tapahtuu tehokkaimmin internet-sivujen, sähköpostin, tekstiviestien ja yhteisösivustojen kautta.
Ateenan viimeviikkoiset tapahtumat osoittavat, että osallistuminen on ylittänyt myös maiden väliset rajat: prekariaatti on liikehtinyt tukimielenosoituksissa ympäri Eurooppaa.

http://www.nuorisotutkimusseura.fi/tiedoston_katsominen.php?dok_id=110#s...
http://megafoni.kulma.net/index.php?art=154&am=1
http://www.vaikuttava.net/print.php?sid=1449
http://www.anarkismi.net/

Kommentit (0)

Vastauksesi