Mitä on veto?

Mitä on veto?

Usein saa kuulla vanhusten valittavan "vedosta", mutta mitä he sillä tarkoittavat? Esimerkiksi nuoruuden kesätyöpaikassani tehtaassa, jossa lämpömittari näytti noin 50 astetta, ei saanut avata yhtäkään ikkunaa, koska muuten yksi eläkeikäinen työntekijä allkoi valittaa "vedosta". Samoin usein bussissa kuljettaja joutuu sulkemaan ilmaistoinnin, koska joku vanha ihminen valittaa, että "vetää". Mitä se veto oikeastaan on, ihanko vain viileä ilmavirta? Miksi se on vanhojen ihmisten mielestä paha asia, mitä heille sitten tapahtuu, jos "vetää"? Ja miksi nuorille ihmisille ei tapahdu mitään, vaikka kuinka "vetäisi"?

5 vastausta

"Vedon tunne aiheutuu ihon paikallisesta liian voimakkaasta jäähtymisestä" selittää ikkuna-asiantuntija. Työturvallisuuskeskuksen sivuilla todetaan: "Veto johtuu huoneilmaa viileämpänä virtaavasta ilmasta."

Jos sisäilmaan puskee viileämpää ilmaa ulkoa, tuntuu se ilmavirran edessä olijasta epämukavalta. Mukavaksi koettu lämpötila-alue riippuu yksilöllisestä lämmön tuotosta. Kehon lämmöntuotto vaihtelee ihmisten kesken. Muun muassa ikä, sukupuoli ja kehon koostumus sekä vaatetus ja aktiivisuus vaikuttavat siihen. Lihasmassa tuottaa lämpöä. Nuori vetreä ihminen jolla on vielä normaali lihasmassa ei palele niin herkästi kuin ikääntynyt jonka keho ei ole enää vastaavassa kuosissa.

 

Kommentit (0)
01.06.201608:44
19035
125

Eniten tässä on vedetty mutkat suoriksi siinä ettei ole tarpeeksi purettu auki sitä yleistä mielikuvaa että vedon tunne aina liittyy ilmavirtaan. Vedon tunne syntyy lämpötilaerosta ihan riippumatta onko sen eron syynä ilmavirta vai ei. Juuri tämä selittää sen että kuumassakin tunnetaan vetoa. Tavallisin esimerkki tästä on se kun kylmä ilma on raskaampana painunut lattian pintaan ja pysyy siellä paikallaan. Jaloissa tuntuu vetoa vaikka ilma ei liiku.

Hankalin esimerkki on toimistoista joissa on moderni jäähdytysjärjestelmä, joka ei todellakaan perustu jäähdytysilman puhaltamisen, vaan siihen että katossa on jäähdytyselementti joka jäähdyttää huoneilmaa pelkästään olemalla kylmä. Eräässä toimistossa jossa olin töissä systeemiä virittelevä asentaja sanoi että jäähdytyselementin sisällä putkessa kulkee nestettä jonka lämpötila voi olla jopa 14C. Jos huoneen lämpötilaa yritetään pitää 21C:ssä niin jäähdytysputken ja huoneilman lämpöero on silloin 7C. Kun istuin tuollaisen härvelin alla, en tuntenut iholla mitään vetoa, mutta lihaksissa tunsin milloin jäähdytys oli päällä, milloin ei. Välillä meinasi lihakset mennä kramppiin sen takia. Toin kotoa lämpömittarin, mutta työpöydän pinnalla pidettynä se näytti koko ajan 21C, joten vaikutusta oli aika vaikea todistaa kellekään. Silti se tuntui lihaksissa selvästi. Aloin toivoa että mukana olisi jonkinlainen pieni propelli joka levittäisi kylmän laajempaan ilmamassaan, ettei se valuisi suoraan alas kuin jääpuikko sieltä katosta.

Kommentit (0)
31.05.201618:01
28046
88

Vedon tunnetta ei aina huomaa juuri sillä hetkellä. Toisinaan on mahdollista, että nuorempikin henkilö huomaa illalla tai seuraavana päivänä, että niska tuntuu jäykältä tai selkää kolottaa, istuttuaan vedossa. Yleisessä kulkuvälineessä vetoa valittavat voisivat varata matkaansa villatakin, huivin tai jonkin vastaavan vaatekappaleen, jolla hallita tilannetta.  Bussien tuuletuskin voi erota huomattavasti: jonkun liikennöitsijän jonkin merkkisessä ajopelissä voi keskikesälläkin palella, kun taas kilpailijan ajokissa on aivan sopiva lämpötila, vaikka ilmastointi toimii humisten.

Kommentit (0)
31.05.201623:28
21748
73

Kysyjä vetää mutkia suoraksi ihan urakalla ja vastaajatkin jonkin verran.

"Ja miksi nuorille ihmisille ei tapahdu mitään, vaikka kuinka "vetäisi"?" Puppua. Palaan tähän myöhemmin.

"Nuori vetreä ihminen [...] ei palele niin herkästi kuin ikääntynyt..." Liian karkea yleistys. Toiset ihmiset palelevat jo lapsina ja viimeistään nuorina, toiset eivät vanhanakaan. Kuuntelin juuri radiota, jossa ilmeni, että Jorma Elovaara, 70 v, ei käytä talvisinkaan paitaa. Ihmisten yksilölliset erot palelemistaipumuksessa (johtuen vaikkapa verenkierrosta) ovat niin isoja, että iällä asiaa ei auta alkaa selittää.

"Vedon tunnetta ei aina huomaa juuri sillä hetkellä." Tavallaan totta, mutta niin ympäripyöreä kommentti, että yhtä hyvin voisi sanoa: Tapaturmassa tapahtunutta raajan irtoamista ei aina huomaa juuri sillä hetkellä.

Aloittaessani opiskelut olin juuri täyttänyt 19. Valitsin ykköskurssin salista istumapaikan ikkunan vierestä, valosta. Talo oli vanha ja ikkunasta veti, mutta ei sitä aluksi huomannutkaan, oli mukavaa tuntea saavansa happea pitkää opiskelupäivää virkistämään. Ikkunan alla oli tietysti lämpöpatteri ja talven mittaan lämpötilaero kasvoi, ja aloin saada ikkunan puoleiseen hartiaan kipuja, joita en ollenkaan ymmärtänyt. Lopulta hoksasin: nämähän ovat kuin alkavan reumatismin oireet - vaikka olin oikeastaan vielä teini-ikäinen. Ja voin sanoa, että kyllä sen vedon tunteen todellakin huomaa juuri sillä hetkellä, kunhan on sille herkistynyt. Paikkaa ei enää voinut vaihtaa, mutta ikkunan huolellisempi sulkeminen, lämpimämpi pukeutuminen ja kevään tulo helpottivat, eikä tuosta mitään sen kummempaa kehkeytynyt, eikä ole myöhemmin oireillut. Varmaan nuori ihminen paranee tästäkin vaivasta helpommin kuin vanha. Mutta ei siis tod. ole sille immuuni.

 

 

Kommentit (0)
06.06.201622:28
5659
73

Leikkimielisenä kommenttina vielä tähän asiaan: Nuorempana ikkunoista tuli raitista ilmaa, nykyisin niistä vetää ;)
Ja kiitos, ei tarvitse saivarrella.

Kommentit (0)

Vastauksesi