Mitä on illuminatin toiminta

Mitä on illuminatin toiminta

Vastaus

Lähteiden mukaan Illuminaatit (valaistuneet) -järjestön perusti vuonna 1776 baijerilainen jesuiittaoppinut Adam Weishaupt.

Jo tätä ennen maailmanhistoriassa Illuminaateiksi julistautuneita ryhmiä tai lahkoja on esiintynyt 100-luvulta aina 800-luvulle Vähässä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa sekä Espanjassa nimellä Alumbrado (valaistuneet) 1500-luvulla. Vielä 1600-luvun alussa myös Ranskassa vaikutti ”Illumines” -nimellä tunnettu ryhmä.   

Yhteistä näille varhaisille Illuminati-ryhmittymille on ollut pyrkimys moraalisuuteen ja puhtaaseen sieluun, jolla olisi suora yhteys Pyhään Henkeen, sekä tarkan jumalanpalvelurituaalin vastustaminen. Weishauptin järjestö oli puolestaan enemmän poliittis-filosofinen ”valistusaate” ja korosti ”järkeä yli tunteen”. Tarkoituksena oli kasvaa ulos sekä kirkon että valtion uskonnollisista ja poliittisista rajoituksista. Weishauptin ryhmä liittoutui yhteen muutamiksi vuosiksi myös vapaamuurareiden kanssa.

Weishauptin Illuminatin jäsenien tuli tehdä havaintoja, koota tietoa ja toimittaa salaisia raportteja järjestön ylemmälle taholle. Heidän tuli valvoa yleistä mielipidettä, pyrkiä rajoittamaan vallanpitäjien valtaa, rajoittaa kumouksellista ja taantumuksellista toimintaa. Pelon lietsomistakin sanottiin toimintaan kuuluneen. Kuolemanrangaistuksen uhka sai Weishauptin lopettamaan ryhmän toiminnan ja lopulta hän teki sovinnon katolisen kirkon kanssa.

Illuminateja pidetään yhtenä salaseurana muiden joukossa. Heistä liikkuu paljon hurjia salaliittoteorioita ryhmänä, jonka tarkoituksena on muun muassa luoda uusi maailmanjärjestys. Illuminaatteihin liitetään tänäkin päivänä mitä hurjimpia spekulaatioita, jotka liittyvät maailmanpolitiikkaan, rahapolitiikkaan ja valtioiden päämiehiin.

Tosiasiassa kukaan ei ole koskaan pystynyt osoittamaan todeksi yhtään järjestön väitettyä tekoa. Yksikään illuminaatti ei ole myöskään rikkonut vaitiolovalaansa tai paljastanut toimintojaan. Epäillään jopa, että illuminaatit on aaveorganisaatio ilman jäseniä tai tavoiteita.

Lähteet:

John Lawrence Reynolds, Varjojen väki : maailman salaseurojen historia, Jonhhy Kniga, 2008

Simon Cox, Enkelit ja demonit : lisävalaistusta, Jonhhy Kniga, 2006

https://fi.wikipedia.org/wiki/Illuminati

Kommentit (0)

Vastauksesi