Mitä oli naftaliini? Käytetäänkö sitä vielä vai joko se on poistettu...

Mitä oli naftaliini? Käytetäänkö sitä vielä vai joko se on poistettu...

Mitä oli naftaliini? Käytetäänkö sitä vielä vai joko se on poistettu markkinoilta? Oliko sillä muuta tehoa kuin "emännän mielen rauhoittaja"? Jo 1950-luvun lopulla Helsingin v.a. Opettajakorkeakoulun talousopettaja Hertta Turunen sanoi että paras tapa on pestä talvivaatteet keväällä tai tuulettaa ne kunnolla.Itse käytän setripuuöljyllä voideltuja setrin palasia vaatekomeroissa eikä ötököitä näy missään se sopii jauhokaappiinkin.

Vastaus

Naftaliini eli naftaleeni on (C10H8) aromaattinen kahdesta bentseenirenkaasta koostuva hiilivety. Naftaleeni on huoneenlämmössä valkoista kiinteää ainetta, jossa on voimakas haju. Naftaleenia saadaan kivihiilitervasta, jossa sitä on n. 6%. Naftaliinia käytetään sekä koinmyrkkynä että kemianteollisuuden raaka-aineena.
Naftaleeni on myrkyllistä sekä luonnolle että ihmiselle. Nieltynä naftaliini on ihmiselle hengenvaarallista, mutta myös hengitettynä haitallista.
Setripuuöljyllä voidellut setripuun palaset on myrkytön koikarkote.
Naftaliinia sisältäviä koitorjunta-aineita ei ilmeisesti ole enää myynnissä. Naftaleenia sisältävän Noita-koitabletin maahantuonti on lopetettu.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Naftaleeni
http://www.ruskovilla.fi/pesujahoito.cfm
WSOY:n Facta-tietopalvelu 2007

Kommentit (0)

Vastauksesi