Mitä oikeat prinsessat syövät?

Mitä oikeat prinsessat syövät?

Vastaus

Kotonani asuva viisivuotias prinsessa syö mielellään spagettia ja jauhelihakastiketta sekä banaanijogurttia.

Ihan oikea prinsessa hän ei ole, vaikka itse niin uskookin. Koetin siis ottaa selvää, mitä syövät sellaiset prinsessat, jotka asuvat oikeassa hovissa (eikä kirjastonhoitajan kotona) ja joiden prinsessuus on virallisesti tunnustettu.

Hovit eivät ole aivan varattomia, joten luultavasti prinsessoilla on mahdollisuus syödä enemmän ylellisiä ruoka-aineita kuin meidän tavallisten alamaisten. Laatu käy varmasti edellä määrää. Ruokalistalta löytyy kenties ainakin satunnaisesti sellaisia herkkuja kuin sinievätonnikalaa ja hummeria. Hovikokeilla on tarjota makuhermoja hiveleviä yhdistelmiä jännittävien reseptien muodossa.

Aikuisikää lähestyessään prinsessat saavat edustustehtäviä. Arvelen siksi useimpien prinsessojen noudattavan terveellistä ja kevyttä ruokavaliota, jotta he jaksaisivat tehtävässään ja pysyisivät ”edustuskuntoisina”.

Prinsessojen on syytäkin syödä arkisin kevyesti, sillä edustustehtävät edellyttävät myös osallistumista erilaisille juhlaillallisille ja muihin tilaisuuksiin, joissa tarjotaan monenmoisia herkkuja. Vuosisatoja sitten kuninkaallisille tarjotut ateriat saattoivat sisältää useita kymmeniä eri ruokalajeja, mutta nykyään linja on juhlatilaisuuksissakin kevyempi. Esimerkiksi vuoden 2008 Nobel-illallisella tarjottiin alkuruoaksi leivitettyä merianturaa, ruotsalaisia äyriäisiä kuten hummeria, merirapuja, taskurapuja, katkarapuja, simpukoita sekä fenkolia ja äyriäiskastiketta. Pääruokana oli ruotsalaista vasikanfilettä ja herkkutatteja, sellerikreemiä, punaviinikastiketta sekä timjamiperunaterriiniä. Jälkiruoaksi tarjottiin inkivääri- ja vaniljaliemessä keitettyä päärynää suklaakuorrutetulla mantelipohjalla, tummalla suklaakastikkeella sekä vaniljajäätelöpäärynämarmeladilla. – Olihan niitä ruokalajeja siis tuossakin, vaikka ei aivan kymmeniin ylletty.

Toisaalta menu voi joskus olla hyvin yksinkertainen. Kun kruununprinsessa Victoria vieraili vuonna 2008 Ahvenanmaalla, hänelle tarjottiin tuloiltana jokirapukeittoa paikallisista ravuista ja Kastelholm-juustotoastia. Prinsessa oli lähteiden mukaan kovin tyytyväinen ateriaan ja kiitteli ruoasta.

Vierailuilla prinsessat tietysti syövät mitä tarjotaan, mutta kuninkaallisilla on myös omia mieltymyksiä. Vahvistamattomien lähteiden mukaan esimerkiksi Englannin kuningatar Elisabeth II (joka siis on itsekin ollut joskus prinsessa) ei huhujen mukaan pidä valkosipulista. Lisäksi hän mm. toivoo, ettei juhla-aterioilla tarjota pitkiä pastoja, kuten spagettia, jota on hankala syödä sotkematta itseään. Huhu kertoo myös, että kuningatar on niin mieltynyt Malvern-merkkiseen kivennäisveteen, että pitää sitä aina mukanaan.

Muillakin prinsessoilla ja kuninkaallisilla on tietysti ihan omia mieliruokia, jotka varmasti voivat olla aivan arkipäiväisiä: Kenties jossain joku oikea prinsessa tykkää mahdottomasti spagetista ja jauhelihakastikkeesta ja joku toinen taas himoitsee banaanijogurttia.

Lähteet:
http://blogit.mtv3.fi/huutonen/2008/12/18/nobelin-jalkipuinti/
http://www.iltalehti.fi/ruoka/200805227675395_h2.shtml
http://archives.cnn.com/2000/WORLD/europe/10/10/queens.dinner/

Kommentit (0)

Vastauksesi