Mitä materiaalia, minkä värisiä ja kuinka leveitä ovat Hartolan kansallispuvun tyttöjen päänauhat?

Mitä materiaalia, minkä värisiä ja kuinka leveitä ovat Hartolan kansallispuvun tyttöjen päänauhat?

Suomen Perinnetekstiilit -liikkessä nauhat maksavat 50 euroa. Kun satiininauhaa saa leveydestä riippuen metrihintaan 1-2,50 eurolla, niin haluaisin hankkia nauhat itse kaupasta.

Vastaus

Vuorelman verkkosivujen mukaan Hartolan kansallispuvussa, eli Itä-Hämeen kansallispuvussa tytöillä on kolmesta satiininauhasta muodostuva päänauha, väreinä ovat musta, vihreä ja vaaleanpunainen.

Vastaaja otti sähköpostitse yhteyttä Suomen käsityön museon kansallispukukeskukseen. He kertoivat Itä-Hämeen puvusta seuraavaa:

"Hartolan kansallispuku on sama kuin Itä-Hämeen puku. Sen on koonnut U.T.Sirelius noin vuonna 1927. Puku on ns. tarkistamaton eli siitä ei ole toteutettu kansallispukuraadin hyväksymää pukutarkistusta. Näin ollen meidän Kansallispukukeskuksen mallipukukokoelmassa ei ole kyseistä mallipukua. Hartolan eli Itä-Hämeen puku on kuulunut Helmi Vuorelma Oy:n valikoimiin. Nykyisin toiminnan jatkajana on Suomen Perinnetekstiilit Oy Lahdessa.  
 
Meidän kokoelmissamme on Helmi Vuorelman konkurssipesästä lunastettu Itä-Hämeen kansallispuku. Siinä on mukana myös päänauhat. Ne koostuvat kolmesta eri värisestä ja eri levyisestä nauhasta: vaalean punainen, vihreä ja musta. Ne on keskeltä ommeltu jonkin matkaa yhteen. Helmi Vuorelma Oy on toimittanut päänauhoja tähän pukuun ainoastaan valmiina. Varsinaista asiakkaille toimitettavaa työohjetta ei päänauhojen kokoamisesta ole ollut saatavissa. Perinnetekstiileillä on vastaavan lainen toimintatapa. Tämä selittää nauhojen hinnanmuodostumisen. Neuvoisin asiakasta olemaan yhteydessä Suomen Perinnetekstiileihin ja varmistamaan päänauhojen valmistusohjeen saatavuuden, https://www.vuorelma.net/ "
 
Vastaaja tutki Helmet-kirjastojen kansallispukuja koskevaa kirjallisuutta, mutta Itä-Hämeen puvun, valmistuohjeita tai päänauhan mittoja ja valmistusohjeita ei niistä löytynyt. Neitojen päänauhat asuissa olivat lähdekirjallisuuden mukaan 1700-luvulta lähtien yleisesti silkkiä, harvemmin muuta kangasta.
 
 
 
Kommentit (0)

Vastauksesi