Mitä kynsilakanpoistoaine yleensä sisältää?

Mitä kynsilakanpoistoaine yleensä sisältää?

Vastaus

Tavallinen kynsilakanpoistaja huomaa tietoa etsiessään, että hänen pitäisi olla insinööri tai ainakin kemiasta innostunut koululainen, jotta todella ymmärtäisi, mitä pullon ja vanutupon kanssa puuhatessa tapahtuu.

Kylpyhuoneeseen suuntautunut tiedonhankintaretki paljasti, että nykyaikainen kynsilakanpoistoaine, joka ei sisällä asetonia, sisältää etyyliasetaattia, denaturoitua spriitä ja butyyliasetaattia. Viimeisenä luettelossa oli risiinikasvin tieteellinen nimi Ricinus communis. Toisin sanoen aineen kuivattavia ja haurastuttavia vaikutuksia torjutaan risiiniöljyllä. Kyseessä olevaa kynsilakanpoistoainetta saa useimmista kaupoista, joten se varmaan käy esimerkkitapaukseksi.

Kynsilakanpoistoaineissa on siis samoja liuottimia, joita käytetään kynsilakan valmistuksessa. Kaikkia lakkoja ei tehdä samalla reseptillä, mutta yleensä liuottimina käytetään alkoholeja, estereitä ja ketoneja tai useampia näistä yhdessä tuotteessa.

Esimerkiksi otetun kynsilakanpoistoaineen liuottimista etyyliasetaatti on etikkahapon etyyliesteri. (Esterit ovat yhdisteitä, joita valmistetaan alkoholista ja hapoista. Kun alkoholi reagoi hapon kanssa, syntyy esteriä ja vettä.) Etyyliasetaatin valmistukseen tarvitaan etanolia ja etikkahappoa. Butanolin ja etikkahapon reaktiossa muodostuu etikkahapon butyyliasetaattia.
Lisää estereistä Wikipedian artikkelissa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Esteri

Yksinkertaisin ketoniyhdiste on asetoni, jota monet kynsilakanpoistoaineet vieläkin sisältävät.
Lisää asetonista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Asetoni
Wikipedian tynkäartikkeleita (sisältävät kyllä maallikolle uusia asioita) muistakin ketoneista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Ketonit

Kynsilakanpoistoaineissa saattaa olla myös siivoukseen käytettävistä aineista tuttua tolueenia.
Lisää tolueenista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tolueeni

Kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine ovat ongelmajätteitä: http://www.ongelmajate.fi/ok_kylph1.htm

Muita lähteitä:
Luetteloita erilaisten kynsilakkojen raaka-aineista löytyy
kynsituotteiden erikoiskaupan sivuilta: http://www.kauneudenparatiisi.fi/?cat=32. Aineiden nimet ovat englanniksi.
Lyhyt englanninkielinen selostus lakkojen ainesosista sisältyy Ask A Scientist -nimisillä sivuilla (suomeksi vaikkapa Kysy tieteentekijältä) annettuun vastaukseen kynsilakan kovettumisesta: http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/gen01/gen01132.htm
Englanninkielinen artikkeli, josta tieto tolueenin käytöstä kynsilakanpoistoaineissa on peräisin: Nail Polish Removers, Are They Dangerous?
http://www.carefair.com/Hair-and-Nails/Nails/Nail_Polish_Removers_1484.html

Kommentit (0)

Vastauksesi