Mitä klooni ajattelee?

Mitä klooni ajattelee?

Jos kloonaisin nyt itseni 29-vuotiaana, mitä kloonini ajattelisi? Voisiko se alkaa väittää olevansa minä ja todistella itseään minun ajatuksillani? Voisiko meidät sekoittaa?

3 vastausta

Mikäli nyky-ymmärtämyksen mukaisesti kloonaisit itsesi nyt, kestäisi (9 kuukautta ja) 29 vuotta ennen kuin kloonisi olisi fyysisesti samassa iässä kuin sinä nyt. Hän olisi geneettisesti täysin samanlainen kuin sinä itse, mutta sillä olisi täydellisen erilaiset kokemukset ja muistot: oma, erillinen elämä. Hän olisi täysin yhtenevästä fysiikastaan huolimatta täysin eri ihminen. Hurjia yhtäläisyyksiäkin toki olisi, ja koe olisikin ajatustasolla kiintoisa juuri siksi että se valaisisi perinteistä "nature vs. nurture" -ongelmaa - eli kuinka paljon merkitystä ihmiselämään on geeneillä, kuinka paljon kasvatuksella ja kokemuksilla.

Menee reilusti tieteisfiktion puolelle spekuloida, että ihmisestä olisi mahdollista tehdä täydellinen kopio kaikkine muistoineen ja kokemuksineen, fyysisine ominaisuuksineen jne. - aivan kuin ihminen olisi ollut yksi ja sama tiettyyn pisteeseen asti ja äkkiseltään mystisesti jakautunut kahdeksi tismalleen samanlaiseksi olennoksi. Voisi olla vaikeaa ellei mahdotonta määritellä kumpi on alkuperäinen. Tällöin sillä ei oikeastaan olisi edes väliä, koska kumpikin uskoisi olevansa oikea ja reagoisi asioihin samalla tavoin, kunnes kopioimishetken jälkeinen erillinen elämä tekisi ihmisistä hiukan erilaisia. Tietysti ongelmia tulisi yhteiskunnan, perheen ja ystäväpiirin kanssa, kun yhtäkkiä kaksi erillistä ihmistä täyttäisi sen lokeron, jossa aiemmin on ollut vain yksi. Erkanemishetken jälkeinen elämä määrittäisi sen, kumpi ehkä alistuisi ja etsisi itselleen toisen lokeron.

Viimein asiaan: oletetaan tilanteen olevan se, että sinä olisit oikeasti se alkuperäinen ja sinusta pikavauhtia tehty klooni/kopio muistuttaisi sinua täydellisesti ja sillä olisi sinun muistisi. Se uskoisi olevansa oikea ja pitäisi sinua kopiona, ellei sille esitettäisi kiistattomia todisteita alkuperästään. Tilanne tuntuisi kopiosta aivan samalta kuin sinusta, jos sinun väitettäisiin olevan "vain" kopio jostakusta kaltaisestasi - että 29 vuoden elämäsi sijaan olisitkin oikeasti pikapikaa altaassa kasvanut ruumis, ja kaikki muistikuvasi, koko persoonasi, olisivat juuri tallennettu upouusiin allaskasvatettuihin aivoihisi. Riippuisi täysin alkuperäisestä, miten tämän kopio suhtautuisi asiaan! Mitä tekisit? Haluaisitko sysätä pois tontiltasi sen ainoan itsestäsi erillisen olennon, joka ymmärtää sinua täydellisesti, joka pitää täsmälleen samoista asioista ja haluaa täsmälleen samoja asioita kuin sinä - ainakin kunnes elämänkokemuksenne alkaisivat olla riittävän erilaisia? Vai valloittaisitteko kenties maailman? :-)

Kommentit (0)
20.12.201615:53
7609
103

Hyvä vastaus kirjastolta, mutta jatketaan vielä muutamin huomioin:

Lyhyesti sanottuna tosielämän klooni on ominaisuuksiltaan ja ajatuksiltaan muuten, kuin identtinen kaksonen, mutta vain eri ikäinen.

Ihmisen dna:han syntyy läpi koko elämän pienempiä ja joskus suurempia mutaatioita, joten siksi jonkin verran vaikutusta asiaan lienee sillä, minkä ikäisestä alkuperäisyksilöstä kloonattava dna on peräisin.

Aikuisessa ihmisessä on oman dna:n lisäksi huomattava määrä ihmisen kanssa symbioosissa elävien bakteerien ja mikrobien dna:ta, joka ainakin epäsuorasti vaikuttaa myös siihen, mitä ihminen ajattelee (esim. ajattelenko, että nyt sattuu mahaan). Siksi scifi-tarinoiden täydelliselle aikuiskloonille pitäisi ilmeisesti kloonata myös identtinen mikrobikanta.

Jos jatketaan scifi-tason jutuilla, niin käsittääkseni Star Trekin teleporttaus perustuu myös jonkinlaiseen pikakloonaamiseen, jossa alkuperäisyksilön kaikki fyysinen ja tietoisuuteen liittyvä informaatio jotenkin skannataan, sitten alkuperäisyksilö hajoitetaan atomeiksi, lähetetään skannattu informaatio toisaalle ja kootaan sen avulla alkuperäisyksilöstä täydellinen kopio. Tuossa sarjassa ihmisiä (ja muita) ei juurikaan näytä vaivaavan se seikka, että heidät hajoitetaan atomeiksi ja korvataan kopiolla. Siinä riittää kaltaiselleni kotitarvefilosofille pohdittavaa siitä, millaisten tapahtumien jälkeen olisin vielä minä ja milloin olen muuttunut joksikin toiseksi.

 

Kommentit (0)
20.12.201616:14
16309
67

Erittäin hyviä pohdintoja. Hessu Höpön huomioihin vielä yksi lisäys: kehon eri soluissa tapahtuu mutaatioita sekä sikiöaikana että sen jälkeen, ja ne mutaatiot ilmenevät kehon eri osissa eri tavalla. Lisäksi esimerkiksi Down-syndrooma ei ole geenien aiheuttama, vaan sen aiheuttaa yhden kokonaisen kromosomin tuplantuminen - mutta tämä tuplaantuminenkin tapahtuu vain osassa soluista. Jollakin voi olla vaikka 30% soluista Down-soluja, toisella vaikka 70%. Jos kloonaukseen satutaan valitsemaan Down-syndroomaa ilmentävä solu, tulos voi olla yllättävä (jos ylipäätään onnistuu).

Kommentit (0)

Vastauksesi