Mitä kiveä on Napoleonin sargofagi?

Mitä kiveä on Napoleonin sargofagi?

2 vastausta

Sarkofagin päällys on useamman lähteen mukaan punaista kvartsiittia, joka on tuotu Karjalasta Äänisen rannalta. Suomenkielisen Wikipedian mukaan "Vastoin usein esitettyjä tietoja sarkofagi ei ole porfyyria tai graniittia eikä Suomesta". Hôtel des Invalidesin sotamuseon sivuilla väitetään kvartsiitin olevan Suomesta peräisin. Sarkofagi valmistettiin kuitenkin vuosina 1842-1861, jolloin Suomi oli Venäjän vallan alla eikä Äänisjärvi ole kuulunut Suomeen kuin lyhyen aikaa. Hieman ristiriitaisista tiedoista huolimatta kuitenkin kvartsiitti näyttäisi olevan vastaus kysymykseen.

Kommentit (0)
15.01.201714:32
21584
51

Kiinnostuin kysymyksestä itsekin, koska olen aikoinani pari kertaa pitkään katsellut Napoleonin sarkofagia Pariisin Invalidikirkossa.

Populaarit historiateokset näkyvät tosiaankin antavan puheena olevasta asiasta hyvin kirjavia ja epäluotettavia tietoja. Esimerkiksi Herman Lindqvistin elämäkertateos Napoleon (WSOY 2005) toteaa, että "Napoleon lepää suomalaisesta graniitista tehdyssä katafalkissa". Edellistä huomattavasti luotettavampana pidettävän, yhteispohjoismaisena hankkeena toteutetun Otavan suuren maailmanhistorian osa 14 Porvariston nousu (Otava 1985), jonka kirjoitti professori Matti Klinge, kertoo kuvatekstissään, että "uloimpana [on] suomalaisesta punaisesta porfyyristä valmistettu sarkofagi, jonka jalusta on graniittia". - Kumpikin tieto on ilmeisen virheellinen, kuten Helsingin kaupunginkirjaston vastauksessa jo osoitettiin. (Todettakoon kuitenkin, että Klingen teoksen kuvatekstit lienevät erillisen kuvatoimituksen, ei Klingen, laatimia.)

Kirjaston vastauksessa päädyttiin kvartsiittiin, ja se aivan ilmeisesti onkin oikea vastaus. 1980-luvun alkuvuosina Kariston kustannuksella ilmestyneen viisiosaisen Karjala-kirjasarjan toisessa osassa silloinen Joensuun yliopiston luonnonmaantieteen apulaisprofessori Erkki Jauhiainen kirjoitti seuraavasti:

"Petroskoin eteläpuolelta Shoksasta on otettu se valtava lohkare punaista hiekkakiveä,  josta Napoleon I:n sarkofagi Pariisin Invalidikirkossa on hakattu."

Tuota tietoa en enää menisi epäilemään semminkin kun verkkolähteet sen vahvistavat. (Kvartsiitti on tietosanakirjan mukaan "kvartsihiekkakiven metamorfoositulos". Jauhiainen näkyy käyttäneen kvartsiitin sijasta yleisempää ja "kansanomaisempaa" nimitystä.)

Kvartsiittilohkareen louhintapaikka on sijainnut Äänisen rannalla Šokšun vepsäläisalueen Šokšunrannan eli venäläisittäin Kvartsitnyin kylässä.

Mitä sitten vielä tulee kyseisen kvartsiittiaihion väitettyyn "suomalaisuuteen", niin nähdäkseni sillä on laveassa mielessä tarkoitettu louhoksen sijaintia "suomensukuisella" alueella, siis nykykatsannossa karjalan kielen puhunta-alueella. - Toisin kuin kirjaston vastuksessa väitetään Äänisjärven alue ei ole "kuulunut" Suomeen milloinkaan edes lyhyttä aikaa. Sen sijaan Suomen armeija miehitti Aunusta Šokšu mukaan luettuna jatkosodan vuosina 1941 - 1944.

Kommentit (2)
Termi "suomensukuinen" tarkoittaa suomen sukukieltä puhuvia kansoja. Kielisukulaisuus ja ... Termi "suomensukuinen" tarkoittaa suomen sukukieltä puhuvia kansoja. Kielisukulaisuus ja sukulaisuus ovat kuitenkin täysin eri asioita, joten sukukieliä puhuvat kansat eivät ole automaattisesti geneettisesti sukulaisia keskenään. Koskahan tästä tahallaan hämäävästä termistä oikein päästään eroon.
15.1.2017 16:11 Telttu Ella 17253
Eiköhän kuitenkin tämäntyyppisiä asioita vähänkin seuraavien ihmisten parissa ole y... Eiköhän kuitenkin tämäntyyppisiä asioita vähänkin seuraavien ihmisten parissa ole yleisesti tiedossa, että kielisukulaisuus ja geneettinen läheisyys ovat aivan eri asioita. Luulisin, että suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvien väestöryhmien väliseen "verisukulaisuuteen" on viimeksi uskottu todella kauan aikaa sitten."Heimoaatteen" viimeinen kukoistusaika ajoittuu toista maailmansotaa edeltäviin vuosikymmeniin. Nykyään pidetään selviönä, että suomalaiset ovat geneettisesti paljon lähempänä esimerkiksi ruotsalaisia kuin nykyisen Venäjän alueella asuvia sukukielikansoja. Kielitoimiston sanakirja ei pidä termiä "suomensukuinen" vanhentuneena vaan ilmoittaa sen tarkoitteeksi suomalais-ugrilaiset eli uralilaiset kielet.
15.1.2017 17:54 V. V. Kandestoeber 21584

Vastauksesi