Mitä kieltä/kieliä näistä minun kannattaisi opiskella: arabia, espanja...

Mitä kieltä/kieliä näistä minun kannattaisi opiskella: arabia, espanja...

Mitä kieltä/kieliä näistä minun kannattaisi opiskella: arabia, espanja, hollanti, italia, japani, kiina, portugali, ranska, saksa, tanska, unkari, venäjä, viro.

Vastaus

Kysymykseen on mahdotonta antaa täsmällistä vastausta - niin paljon riippuu henkilökohtaisista tekijöistä eli kysyjän ammatista, harrastuksista ja mieltymyksistä.

Yleensä ottaen kannattaa osata kieliä, joita puhutaan laajalti. Näitä kieliä opiskellaan paljon myös vieraana kielenä, mikä lisää niiden käyttökelpoisuutta eri puolilla maailmaa. Tästä näkökulmasta vaikkapa tanskan tai unkarin osaamisesta ei juuri ole hyötyä.

Useimmille suomalaisille ovat tärkeimpiä ne kielet, joita tarvitaan työssä joko toisen palveluksessa tai yrittäjänä. Mitä kieliä ajattelet tarvitsevasi työelämässä nyt tai myöhemmin? Mitä kieltä ”kaikki” alallasi osaavat? Mitkä maat ovat kauppa- tai muita yhteistyökumppaneita? Mitä kieliä näissä maissa puhutaan äidinkielenä tai yleisesti vieraana kielenä?

Tällaiset pohdiskelut auttavat rajaamaan henkilökohtaisia opiskelutarpeita. Esimerkiksi liikemiehelle voi kiina olla tärkeä kieli, jos tuontia Kiinasta ja matkoja sinne on paljon. Jos taas tuotteiden valmistus on siirretty Viroon, asiat hoituvat juoheammin, kun osaa viroa.

Varsinkin nuoren on syytä valita ainakin yksi sellainen kieli ja kulttuurialue, josta hän on aidosti innostunut. Valintahetkellä ei voi tietää, millainen maailma on parinkymmenen vuoden kuluttua. Myöhemmin tarvitaan ehkä sellaisten kielten taitajia, joita kukaan ei arvaa ruveta nyt kouluttamaan.

Pelkästään omaksi iloksi hankittu kielitaito ja kulttuurin tuntemus saattaa avata yllättäviä mahdollisuuksia. Puoliso ja työpaikka Hollannista?

Kommentit (0)

Vastauksesi