Mitä kertoo asioista perillä oleville? Joukko-osasto 1./JR 54.

Mitä kertoo asioista perillä oleville? Joukko-osasto 1./JR 54.

Mitä kertoo asioista perillä oleville? Joukko-osasto 1./JR 54. Joukko-osastokoodi 6312.

Sitten vielä, että onko Ihantalan taisteluihin osallistuneille ja siellä kaatuneille ristiä tai muuta vastaavaa tunnusta? Sellaista jonka voi tarvittaessa hahmotella ja esim painattaa.

Tarkoituksenani on tehdä pientä historiikkiä isoisästäni ja muuta en juuri tiedä kuin ylläolevan.

Vastaus

1./JR 54 on Jalkaväkirykmentti 54:n ensimmäinen komppania. (Jos tarkoitetaan Jalkaväkirykmentti 54:n ensimmäistä pataljoonaa, merkitään I/JR 54.) 6312 on peiteluku, jonka taakse kätkeytyy 1./Er.P 23 ja muuttuneet nimet 1./JR 54 ja 9./JR 12.

Rykmentti jakautui pataljooniin. Esimerkiksi rykmentissä, johon isäni kuului jatkosodassa, I pataljoona käsitti 1., 2., 3. ja 4. komppanian. II pataljoonaan kuuluivat komppaniat 5 - 8. III pataljoona taas oli muualta siirretty, ja ennen uudelleenjärjestelyä siinä oli vain kolme komppaniaa.

Isoisänne joukko-osasto ja sen peitekoodi löytyy Puolustusvoimain joukot 1941-1945 peitelukuina -hakemistosta: http://www.narc.fi/Arkistolaitos/a/tiedostot/PDF/kopsa.pdf (Sivupalkista löytyy Ohje peitelukuhakemiston lukemisesta. Hakemisto on laaja, joten myös sivun Etsi-toiminnosta on apua.)

Isäni oli Talissa ja Ihantalassa. Olen selvitellyt laajalti hänen vaiheitaan, mutta rististä tai muusta näissä taisteluissa kaatuneiden tunnuksesta en ole tavannut mainintoja.

Ainakin jänkäjääkäreistä eli JR 12:sta, joka tuotiin avuksi Kannaksen kriittiseen tilanteeseen ja taisteli Ihantalassa, on runsaasti tietoa kirjallisuudessa. Kannattaa lukea yleisteoksia, yksiköiden historiikkeja (myös viereisten) ja julkaistuja sotilaiden päiväkirjoja.

Kirjastojen aineistotietokannoista (esimerkiksi http://www.helmet.fi eli pääkaupunkiseudun HelMet-kirjasto) voi aluksi etsiä vaikka hakusanalla jalkaväkirykmentti. Työn edetessä alkaa sitten löytyä lisää ja parempia hakusanoja.

Joukko-osaston vaiheiden tutkijalle on paljon iloa niiden seutujen kirjastoista, joilta kyseisessä yksikössä on ollut paljon miehiä. Tällaisessa kirjastossa voi olla hyllyssä eli vaivatta ja tilaamatta saatavana myös pikkuporukoiden historiikkeja. Eri paikkakuntien yleisillä kirjastoilla on kotisivut, joilta pääsee myös selaamaan aineistotietokantaa. Kokoelmiin voi siis luoda alustavan silmäyksen verkon kautta.

Fennicasta tietysti löytyy kaikki: http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/fennica.html

Verkkohakua ei kannata halveksia. Hakusanat jr 12, jr 54 ja ihantala ovat aluksi hyviä.

Tutkijan aarrekammio on Kansallisarkiston Sörnäisten toimipiste, entinen Sota-arkisto: http://www.narc.fi/Arkistolaitos/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote_sota-a...

Kommentit (0)

Vastauksesi