Mitä käyttöä pyyhkeellä on kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille? Miksi...

Mitä käyttöä pyyhkeellä on kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille? Miksi...

Vastaus

Tässä lainaus kirjasarjan ensimmäisen osan "Linnunradan käsikirja liftareille" kohdasta, jossa kerrotaan mitä Linnunradan käsikirja liftareille sanoo pyyhkeestä:

"Pyyhe, kirjassa sanotaan, on ehkä kaikkein käyttökelpoisin esine peukalokyytiläisen tavaroista. Ensinnäkin sillä on käytännöllistä arvoa: Siihen voi kääriytyä matkatessaan Jaglan Betan kylmien kuiden pinnalla. Sen päällä voi maata Santraginus V:n hohtavilla marmorihiekkarannoilla ja hengittää merien juovuttavia tuoksuja. Sen alle voi nukahtaa Kakrafoonin erämaassa punaisten aurinkojen lempeässä loisteessa. Sitä voi käyttää purjeena pikku lautassaan purjehtiessaan myötävirtaan pitkin Mothin raskasvetisiä jokia. Jos pyyhkeen kastelee, sitä voi käyttää lähitaisteluaseena. Sen voi kääriä päänsä ympäri päästäkseen hengittämästä myrkyllisiä kaasuja tai välttääkseen Traal-planeetan verenhimoisen sontiaismolottajan katsetta (uskomattoman typerä elukka joka olettaa että se ei pysty näkemään sinua, jos sinä et pysty näkemään sitä - tyhmä kuin saapas, mutta hyvin, hyvin verenhimoinen). Pyyhettä voi käyttää merkinantovälineenä pulaan joutuessaan, ja tietenkin siihen voi kuivata itsensä, jos se vielä näyttää kyllin puhtaalta kaiken tämän jälkeen.

Tärkeintä pyyhkeessä ovat kuitenkin sen edustamat henkiset arvot. Jos kulkuri (= ei-peukalokyytiläinen) huomaa että peukalokyytiläisellä on pyyhe tallella, hän olettaa jostain tuntemattomasta syystä automaattisesti että tällä on mukanaan myös hammasharja, pesurätti, saippua, peltirasiallinen keksejä, juomaleili, kompassi, kartta, narukerä, hyttyssuihke, sadeasu, avaruuspuku ja muuta pientä. Kaiken lisäksi kulkuri lainaa mielellään pyyhkeen omistajalle minkä tahansa edellä mainituista esineistä tai jotain muuta minkä peukalokyytiläinen voi väittää vahingossa "kadottaneensa". Kulkurit ovat sitä mieltä, että kuka tahansa, joka pystyy liftaamaan Linnunrataa pitkin ja poikin, ottamaan sitä niskasta ja ravistelemaan sitä, pysyttelemään hengissä epämääräisissä paikoissa, taistelemaan läpi ylivoimaisten esteiden ja olemaan koko ajan selvillä siitä missä hänen pyyhkeensä on, on selvästikin mies jota ei parane jättää pois laskuista."

Kirjassa "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: The Original Radio Scripts" kerrotaan pyyhevitsin saaneen alkunsa Adamsin, kirjasarjan tekijän, lomaillessa aikoinaan Kreikassa. Tällä matkalla, aina mennessään ystäviensä kanssa rannalle, hän huomasi pyhkeensä kadonneen, eikä löytänyt tätä kuin tuntien etsimisen jälkeen. Loman jälkeen hän tuli tästä siihen johtopäätökseen, että ihminen, jonka elämä on todella järjestyksessä, tietää aina missä näinkin käyttökelpoinen esine sijaitsee.

Joka vuosi 25. toukokuuta, Douglas Adamsin kuolinpäivänä, vietetään kansainvälistä pyyhepäivää, jolloin näin haluavat kantavat tuon päivän ajan pyyhettä mukanaan kirjailijan muistoksi.

Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy#The_origin_of_the_towel_joke
http://www.towel-day.com/fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi