Mitä kärpänen syö talviaikaan?

Mitä kärpänen syö talviaikaan?

Vastaus

Kärpäset eivät taida popsia mitään talvisaikaan. Ne voivat olla kokonaan syömättä jopa syksystä kevääseen. Näin pärjää esimerkiksi yksi suurista kärpäsistämme, ullakkokärpänen. Se pörisijä, joka ilmaantuu kesämökkeihin, kun keväällä ensimmäisiä kertoja lämmitetään.

Pörrääjät horrostavat talven yli, jos edes ylipäätään elävät kesää pitempään. Kun terminen syksy alkaa – eli vuorokauden keskilämpötila laskee alle + 10 asteen – talvehtivat hyönteiset alkavat valmistautua pakkasiin. Ne hakeutuvat suojaan koloihin, niiden kylmyydenkestävyys paranee ja niiden elintoiminnot niukentuvat. Jos ”tavallisen” näköisiä kärpäsiä näkyykin tammi-helmikuun hangilla, ne ovat poikkeuksellisen hyvin kylmää kestäviä lajia. Mutta suojasään kiristyessä tylymmäksi, ne ovat vaarassa tuhoutua. Maaliskuun tienoilla aurinko lämmittää jo sen verran, että ensimmäiset surisijat havahtuvat ja saattavat ryhtyä puuhamaan jälkeläisiä. Auringossa paistatteleva siipiveikko kuitenkin kohmettuu heti varjoon jouduttuaan. Ja vasta huhtikuun loppupuolella alkaa luonnossa olla ravintoa, ainakin koivun mahlaa ja keltaisiksi muuttuneita pajunkissoja.

Suurin osa surisijoista kuitenkin kupsahtaa kuoliaaksi jo ennen talven tuloa. Niiden elämä on niin lyhyt. Esimerkiksi huonekärpänen, joka kesäisin on tuttu häirikkö ruokapöydässä ja nukkuvan ihmisen naamalla, elää korkeintaan puolitoista kuukautta.

Kommentit (0)

Vastauksesi