Mitä kangasta käytetään timanttipistotöissä (tyynynpäälliset), entä mitä...

Mitä kangasta käytetään timanttipistotöissä (tyynynpäälliset), entä mitä...

Vastaus

Timanttipisto on toiselta nimeltään kaksinkertainen ristipisto. Se koostuu tavallisesta ristipoistosta ja sitä päällystävästä pystyristipistosta.

Timanttipisto kuuluu ns. kanavakirjontaan eli kirjontaan, jonka pohjakankaana käytetään kanavakangasta.

Nykyään on saatavilla kolmea kanavakangastyyppiä:yksilankakanavaa, kaksilankakanavaa ja mattokanavaa. Yksi-ja kaksilankakanavat valmistetaan yleensä pellavasta tai hampusta, mattokanavat puuvillasta. Näitä kaikkia on kaupan eri tiheyksinä. Tiheys tarkoittaa joko lankojen tai reikien lukumäärää senttiä kohden.
Yksikanavainen on verkko, jossa loimi- ja kudelanka risteävät yksitellen, kaksikanavassa loimi- ja kudelangat risteävät pareittain. Kaksilankakanava sopii hyvin ristipistokirjontaan.

Kanavakirjontaan sopivat yhtä lailla villa-, silkki-, puuvilla-, pellava-, kulta- ja hopealangat. Samaan työhön voi myös yhdistellä eri lankalaatuja, mikäli voidaan käyttää samankokoista neulaa.

Nimenomaan kanavakirjontaa varten valmistetaan kaksisäikeistä kampalankaa, nelisäikeistä kampalankaa ja mattolankaa. Myös virkkauslankaa, mouliinilankaa, säikeistä silkkilankaa ja metallilankoja voi käyttää.

Kanavakirjonnassa käytetään tylkkäkärkistä neulaa, joka ei halkaise ompelulankaa eikä kankaan lankoja. Neula ei saa olla liian paksu eikä liian ohut.

Lähde:Venla, Kodin suuri käsityökirjasto 2, WSOY 1982

Kommentit (0)

Vastauksesi