Mitä kaikkia tauteja voi saada suudelmasta?

Mitä kaikkia tauteja voi saada suudelmasta?

Siis tarttuvatko tavalliset nuhakuumeet, yskät, kurkkukivut, angiinat, oksennustaudit etc. Vai onko syljessä niin paljon "pöpöjä" tappavia aineita ettei tauteja voi saada suutelusta? Entä ns. yskänrokko, eli herpes miten herkästi se tarttuu? Jos herpes ei juuri ole päällä, vaan vesirakkulavaihe on jo ohi.

Vastaus

Suutelemalla voit saada elimistöösi ainakin mikrobien aiheuttamia infektiotauteja, joihin mainitsemasi taudit kuuluvat. Virukset voivat levitä lähikontaktista kosketuspintojen kautta, pisaratartuntana tai hengitysteitse. Sylki ei välttämättä tapa pöpöjä vaan osa taudeista leviää nimenomaan syljen välityksellä.

Nuhakuumetta aiheuttavat sadat eri virukset, yleisimmin rinovirukset. Angiinan tapainen  kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää liittyy viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin, jota kutsutaan  pusutaudiksi juuri siksi, että se leviää herkästi suutelun seurauksena. Pusutauti on viruksen aiheuttama kuumetauti, johon aikuisilla liittyy useimmiten nielurisatulehdus ja yleinen imusolmukkeiden suureneminen sekä oireeton maksatulehdus.

Oksentaminen voi kuulua oireena moneen tautiin, mutta esimerkiksi noroviruksen aiheuttama vatsatauti leviää herkästi henkilöstä toiseen. Periaatteessa siis oksennustautitartunnan voit saada lähikontaktista, koska virus leviää helposti kosketuspintojen kautta.

Suutelemalla leviävät lisäksi ainakin aivokalvontulehdusta aiheuttava meningokokki-bakteeri ja Hepatiitti B.

Huuliherpes on viruksen aiheuttama rakkulatauti, joka useimmiten esiintyy huulissa, mutta se voi tarttua myös käsien ja suun välityksellä muualle kehoon, kuten silmäluomiin, silmiin tai sukuelimiin. Kun näkyviä oireita on havaittavissa, on tärkeää välttää suoraa ihokontaktia muihin ihmisiin, myös suutelua. Rakkulaa ei kannata kosketella ja huolellinen käsienpesu on syytä muistaa. Herpes tarttuu herkästi nimenomaa rakkulavaiheessa.

Vastaus on laadittu verkkolähteitä käyttäen. Kysy.fi-toimituksella ei ole lääketieteellistä tai muuta terveysalan asiantuntemusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi