Mitä kaikkea palomiehet tekevät paloasemalla, jos ei ole hälytyksiä?

Mitä kaikkea palomiehet tekevät paloasemalla, jos ei ole hälytyksiä?

Tuli vaan mieleen että mitä kaikkea palomiehet tekee paloasemalla jos ei ole hälytyksiä? Huoltaa autoja ja tarkistaa varusteet, mutta mitä muuta?

Vastaus

Kalusteet pidetään kunnossa. Ja kunnossa pidetään myös palomiehet. Siinäpä oikeastaan koko homma onkin.

Palomiesten työvuoro kestää aina täyden vuorokauden. Osa ajasta menee sinkoillessa tehtävästä toiseen ja välillä levätään. Työpäivät eivät ole toistensa kaltaisia, joten sellaista valmista ja noudatettavissa olevaa päiväjärjestystä ei ole.

Tietty lukujärjestys kuitenkin on, jota noudatetaan mahdollisuuksien mukaan. Aamu alkaa kalusteiden tarkistuksella. Omat ja yhteiset työvälineet katsotaan valmiiksi. Aamupäivällä on aina harjoitukset, joissa ylläpidetään ammattitaitoa. Harjoituksena voi olla ensihoitoa, sammutusta tai pelastusharjoituksia. Puolen päivän aikoihin syödään lounasta. Ruokatunti on tunnin mittainen ja moni palomies tekee sapuskansa itse.

Iltapäivälle osuu yleensä jokin koulutus tai harjoitus ja myös kalusteiden huoltoa. Riippuu vähän hommista mitä kulloinkin kunnostetaan. Tuo kunnostus ulottuu myös varakalustoon, joka pidetään myös täydessä iskussa. Sammutusletkujakin täytyy pestä ja kuivatella. Palolaitosten torneja käytetään juuri letkuja varten. Kalustossa on myös paljon paineilmapulloja, joiden toimintakunto täytyy tarkistaa. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on oma tekninen osasto, joten autojen huolto onnistuu siellä. Jokaisen palomiehen ei tarvitse olla myös autonasentaja. Tekninen osasto huolehtii myös radio ja viestihuolloista ja onpa talolla oma ompelimokin.

Järjestetty ohjelma päättyy kuudelta. Sitä ennen on lukujärjestykseen merkitty liikuntatunti. Osa pelaa silloin sählyä ja osa viettää aikansa kuntosalilla. Kauniina kesäpäivänä voidaan palomiehet yllättää pallon kimpusta jollain pallokentällä. Johanneksen kentän reunallakin olen joskus nähnyt paloautojen rivistön. Oli mikä tahansa homma menossa, niin lähtövalmius on aina minuutin.

Kuuden jälkeen porukka odottelee lähtövalmiina, mutta olo tehdään niin kotoisaksi kuin se vain on mahdollista. Moni kokkailee ja lepäilee. Telkkaria katsotaan ja pelejäkin voi pelata. Hyvä fyysinen kunto on palomiehen hommissa tärkeää, mutta myös muu työssä viihtyminen on tärkeää, jotta 30-vuoden yhtäjaksoisen palvelemisen jaksaisi. Kukin käyttää tuon vapaamman ajan miten tahtoo. Kun työpäivä ollaan yhdessä, niin moni kaipaa jo hieman omaa rauhaa. Jotkut käyttävät tietokonetta tai opiskelevat. Osa lukee, osa katsoo telkkaria. Puuhat ovat hyvinkin kodinomaisia.

Lähde:
Teija Mankkisen väitöskirja: "Palomiehen ammatti työnä ja elämäntapana": 
http://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-8337-0

Katso Stadi.TV:n video aiheesta:

 

Videot: 
Kommentit (0)

Vastauksesi