Mitä juureksille, esimerkiksi porkkanalle tai punajuurelle tapahtuu

Mitä juureksille, esimerkiksi porkkanalle tai punajuurelle tapahtuu

ennen kuin niistä tulee säilyviä eivätkä ne enää pehmene jääkaapissa? Mistä tietää milloin ne ovat muuttuneet säilyviksi? Yleensä ne siis kyllä säilyvät kun kylmien ilmojen tultua ne on nostettu maasta, mutta kiinnostaisi tietää mikä prosessi siinä on tapahtunut.

Vastaus

Parhaiten porkkanat - ja olettaisin saman koskevan myös punajuurta - säilyvät, kun ne korjataan vasta täysin tuleentuneina eli kasvun päätyttyä. Varastointiin tarkoitetut pitkän kasvukauden vaativat lajikkeet - esimerkiksi varhaisporkkanat säilyvät huomattavasti lyhyemmän ajan - säilyvät parhaiten nollassa asteessa. Jo muutaman asteen lämpötilan nousu heikentää säilyvyyttä merkittävästi: viidessä asteessa porkkana säilyy enää 1 - 2 kuukautta. Hajoamisprosessia tai "naattiintumista" voi hidastaa myös valolta ja hapelta suojaamalla.

Säilyvyyttä siis parantaa täysi kasvukausi ja sen myötä paksuuntunut kuori. Sitä en osaa sanoa, mistä on kemiallisesti kyse.

Kommentit (0)

Vastauksesi