Mitä jos YO-kirjoituksia ei voitaisi järjestää?

Mitä jos YO-kirjoituksia ei voitaisi järjestää?

Hei! Minulla on kaksi kysymystä koskien yo-kirjoitusten peruuntumista. Ensinnäkin, mitä jos juuri kirjoituspäivän aamuna iskisi vaikka hirmupakkaset, ihmisten autot eivät lähtisi käyntiin, paikallisbussit eivät kulkisi jne. Osa kokelaista pääsisi kouluun, mutta suurin osa ei. Mitä silloin tehtäisiin? Entäs jos tällainen tilanne olisi ainoastaan osassa Suomea, esim. koko Pohjois-Suomi olisi vaikkapa kyseisen pakkaskaaoksen vallassa mutta eteläisempi Suomi "toimisi" normaalisti?

2 vastausta

Kysymykseen on vaikea vastata. Tällaista tilannetta kun ei ole oikeastaan ollut. Joukkoliikennekin on pääosin pystytty hoitamaan Suomessa tähän asti kovimmillakin pakkasilla. Laki ylioppilastutkinnon suorittamisesta toteaa: "Ylioppilastutkintoon kuuluvat kokeet järjestetään lukiokoulutusta antavissa oppilaitoksissa kaksi kertaa vuodessa samanaikaisesti koko maassa." Laissa ei ole mitenkään huomioitu odottamattomia tilanteita.

Mutta jos kuvailemasi tilanne tulisi eteen, niin luultavasti se katsottaisiin ikään kuin force majeure -tyyppiseksi ylivoimaiseksi esteeksi ja kirjoitusten suorittamista siirrettäisiin. Ja kun lain mukaan ne pitäisi järjestää samanaikaisesti koko maassa, niin silloin päivämäärän siirtämisenkin pitäisi koskea koko maata.

Kommentit (0)
22.02.201619:27
6436
70

Ylioppilastutkintolautakunnalla on olemassa varakokeet tälläisiä tilanteita varten. (Minulla on tosin tästä vain toissijainen lähde.) Eli jos ongelma koskisi isoa osaa suomalaisista, ainakin tuossa lappiesimerkissä, voitaisiin järjestää toinen koe eri kysymyksillä lyhyellä varoitusajalla.

Vastauksen antaminen on tosin hankalaa, koska YTL ei juuri kerro varautumisestaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi