Mitä hyötyä opposition varjobudjeteista?

Mitä hyötyä opposition varjobudjeteista?

Hallitus laatii budjetin ja sitten käyttää oppositio resursseja varjobudjetin laatimiseen. Tämän jälkeen hallitus lyttää varjobudjetit. Eikö tämä ole resurssien (ajan ja rahan) haaskausta? Vai onko varjobudjetilla olemassa jnk näköinen mahdollisuus astua voimaan?

Vastaus

Varjobudjetin esittäminen on vain yksi tapa käydä normaalia poliittis-yhteiskunnallista keskustelua, joka on olellinen osa demokratiaa. Opposition oikeus, velvollisuus ja suorastaan jonkinlainen elinehto on etsiä ja osoittaa hallituksen toimien ja hankkeiden heikkouksia ja yksipuolisuuksia. Pelkkä puutteiden kaiveleminen ei kuitenkaan riitä, sillä hallituksella on täysi oikeus vaatia, että sille tarjotaan myös järkeviä vaihtoehtoja ja etenkin tarpeellisia rahoituslähteitä.
Varjobudjettien laatijat epäilemättä tietävät, että hallituksen ei - ainakin  jos sillä on parlamentaarinen enemmistö takanaan - tarvitse juurikaan heidän  ehdotuksistaan piitata ja että varjobudjetin perinnäisin tavoita on vaikuttaa äänestäjiin. Tämä tavoitehan on kai kaikella poliittisella väittelyllä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi