MItä huonoja ja hyviä puolia on skype puheluissa verrattuna Voip puheluihin?

MItä huonoja ja hyviä puolia on skype puheluissa verrattuna Voip puheluihin?

MItä huonoja ja hyviä puolia on skype puheluissa verrattuna Voip puheluihin? Jos nämä puhelut ovat täysin ilmaisia niin minkä takia niitä kuitenkin käytetään aika harvakseltaan? Mitä huonoja puolia niillä on? Turvallisuus ongelmia? Toiminnallisia ongelmia? Voiko Voip puheluita soittaa kaikkiin Voip puhelimiin? Operaattorista riippumatta?

Vastaus

Skype itsessään on myös VoIP (Voice Over IP) -palvelu. VoIP-palveluiksi luokitellaan kaikki palvelut, joiden avulla puheluita voidaan soittaa IP-verkon avulla perinteisen televerkon sijaan. Käytännössä IP-verkko tarkoittaa tässä laajakaistayhteyttä.

Skype on helppo ottaa käyttöön koska tahansa, se vaatii vain Skype-ohjelman asennuksen tietokoneeseen tai matkapuhelimeen ja Skype-tilin luomisen. Tilin luominen tapahtuu samaisessa ohjelmassa, ja on ilmaista. Samaten puhelut Skype-ohjelmasta toiseen ovat ilmaisia. Sen sijaan puhelut muualle kuin toiseen Skype-ohjelmaan ovat maksullisia. Näiden puheluiden maksamiseen on useita eri vaihtoehtoja: maksu puhuttujen puheluiden määrän mukaan, saldon lataaminen etukäteen tai kiinteä kuukausihinta riippumatta puheluiden määrästä. Maksutapoja on useita, esim. PayPal, luottokortti ja tilisiirto. Skypen ollessa PC-ohjelmisto, se tarjoaa myös muita palveluita äänipuheluiden lisäksi, kuten chat-ominaisuuden, tiedostonsiirtomahdollisuuden sekä videopuhelut.

Ilmaisuus siis liittyy vain Skypesta toiseen soitettuihin puheluihin, joten käytön kasvu ei ole ollut niin räjähdysmäistä kuin voisi olettaa. Skypea myös useimmiten käytetään nimenomaan PC:ltä käyttäen mikrofonia ja kaiuttimia, sitoen käyttäjän tietokoneeseen. Skypesta on olemassa kuitenkin mobiiliversio useille älypuhelimille, mutta tämä ei ole saatavilla kaikkiin puhelinmalleihin.

Teleoperaattorit tarjoavat omia VoIP-palveluita, joissa on selkeitä eroja Skypen käyttöön. Operaattorin palvelun toimitus kestää noin viikon useimmilla palveluntarjoajilla, ja vaatii adapterilaitteen asennuksen. Tällaiseen liittymään on mahdollista siirtää oma jo olemassaoleva puhelinnumero, ja adapterin avulla voidaan kytkeä käyttöön VoIP-puhelin, jolloin PC:tä ei tarvita. VoIP-puhelut ovat huomattavasti perinteisen televerkon puheluita halvempia, ja monet operaattorit tarjoavat puheluita omien liittymiensä välillä ilmaiseksi. Jotkut operaattorit voivat periä kuukausimaksua VoIP-palvelusta. Halvoista tai ilmaisista puheluista huolimatta palveluiden käyttö ei ole yleistynyt tekniikan uutuuden vuoksi, sekä laajakaistaliittymän tai soveltuvan älypuhelimen tarpeen vuoksi. Kuluttajille VoIP-tekniikka on vielä kovin vierasta.

VoIP-palveluiden toimiessa laajakaistayhteyden avulla, koskevat niitä samat mahdolliset ongelmat kuin laajakaistaakin. Mikäli laajakaistayhteys on poikki, ei myöskään VoIP toimi. Jos yhteys on hidas, puheluiden laatu ja luotettavuus myös kärsii. VoIP-puhelut siirtävät tietoa molempiin suuntiin, joten sekä liittymän download- että upload-nopeus vaikuttavat toimintaan. Lisäksi sekä soittajan että puhelun vastaanottajan yhteys vaikuttavat, joten jos toisen yhteys on heikko, on puhelun laatu molemmilla huono. Nyky-yhteyksillä kuitenkin nopeus on sitä luokkaa, että VoIP-puheluita voidaan pitää luotettavina.

VoIP-puheluissa siirretty data salataan, joten turvallisuusongelmia ei ole enempää kuin perinteisessä televerkossakaan. Puheluita voi soittaa kaikkiin VoIP-puhelimiin, sekä perinteisiin lanka- ja mobiililiittymiin.

Skype on siis helppo ottaa käyttöön ja tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia PC- ja mobiilikäytössä, kun taas operaattorin tarjoama VoIP mahdollistaa perinteisen puhelimen käytön eikä ole sidonnainen muihin laitteisiin. Oma tarve määrittelee kumpi palvelu olisi parempi, Skype soveltuu hyvin satunnaiseen yhteydenpitoon esim. ulkomaille, operaattorin tarjoama VoIP taas päivittäiseen käyttöön perinteisen puhelimen sijaan.

Huomattavaa on myös, ettei Skypella voi soittaa hätänumeroihin. Skypea ei siis kannata käyttää ainoana puheluiden soittovälineenä.

Lähteet:
http://www.wi-fiplanet.com/reviews/article.php/3727611/Skype-vs-Every-Ot...

http://www.skype.com/intl/fi/home

http://saunalahti.fi/nettipuhelin/

Kommentit (0)

Vastauksesi