Mitä halkeileville huulille voi tehdä?

Mitä halkeileville huulille voi tehdä?

Huuleni ovat halkeilleet jo lähes koko talven, olen syönyt B-ryhmän vitamiineja jo kuukauden, mutta mitään suurempaa vaikutusta ei ole ollut. Huulivoiteena käytän bepanthenia, eikä ne yhdessä ole auttanut. Mitä asialle saisi tehtyä?

Vastaus

Nykykäsityksen mukaan halkeamat johtuvat vitamiinien puutteesta vain poikkeustapauksissa. Atooppinen ihottuma on yksi halkeamien tavallisimmista syistä, mutta myös joukko muita ihotauteja saattaa aiheuttaa huuli- ja suupielioireita. Kosketusallergioihin voi liittyä huuli-ihottumaa.

Ihon kuivuminen kylmänä ja kuivana vuodenaikana saattaa olla yhtenä syynä. Myös aurinko voi aiheuttaa ohimenevää huulitulehdusta. Ihon kuivumiseen liittyy tavallisesti huulien nuoleskelu ja jatkuva lipominen, joka edesauttaa huulitulehduksen ja haavaumien syntyä ja jatkumista.

Rakenteellisista tekijöistä johtuen joillakin henkilöillä on pieni, aina kosteana pysyvä poimu suupielissä. Iho ja limakalvo hiertyvät tämän kaltaisessa paikassa helposti rikki. Kosteana pysyvä ihorikkoutuma on hyvä elatusalusta mikrobeille ja ihorikkoutumaan voi pesiytyä hiivoja tai bakteereita suuontelon alueelta, jotka ylläpitävät haavaumia.

Hoitona on käytetty tilanteen mukaan bakteeri- tai hiivatulehduksiin tehoavia voiteita ja/tai kortisonivoiteita jaksottain, sekä hajusteettomia huulirasvoja useita kertoja päivässä. Atooppiseen ekseemaan tai muihin ihotauteihin liittyvää suupielihalkeilua voi hoitaa esim. hydrokortisonivoiteen ja antimikrobin yhdistelmällä, jota saa apteekista reseptittä.

Kommentit (0)

Vastauksesi