Mitä eroa on viilillä, rahkalla, jogurtilla, piimällä, maidolla ja...

Mitä eroa on viilillä, rahkalla, jogurtilla, piimällä, maidolla ja...

Mitä eroa on viilillä, rahkalla, jogurtilla, piimällä, maidolla ja juustolla? Kaikkihan on kuitenkin maitotuotteita.

Vastaus

Raakamaidossa on maitohappobakteereita, jotka hajottavat maidon sokeria ravinnokseen ja samalla tuottavat maitohappoa. Tätä kutsutaan maitohappokäymiseksi. Bakteerien vaikutuksesta maidon maku ja haju muuttuvat happamaksi. Maitohappobakteereita on olemassa useita lajeja. Hapanmaitotuotteiden valmistuksessa (jogurtit, viilit, piimät ja hapankermat) maitoon lisätään erilaisia, hyviksi havaittuja bakteerikantoja eli hapatteita. Erilaiset hapatteet tuottavat erilaisen lopputuloksen ja antavat tuotteelle sille ominaisen maun.

Piimät valmistetaan lisäämällä pastöroituun ja homogenoituun maitoon hapatteita. Jogurtit valmistetaan maidosta samalla tavalla kuin piimät, mutta jogurteissa käytetään erilaisia hapatteita. Jogurtin valmistukseen käytettävästä maidosta haihdutetaan vettä. Viili hapatetaan viilihapatteella omassa pakkauksessaan. Hapate sisältää maitohometta, jonka vuoksi viilin pinnalle erottunut kermakerros näyttää samettimaiselta.

Juustoja valmistetaan hapattamalla tai juoksettamalla maitoa, kermaa tai niiden seosta ja puristamalla siitä erilleen juustomassa, jota sitten käsitellään ja kypsytetään eri tavoin. Juustolajit saavat muotonsa ja rakenteensa, kun ne puristetaan muotteihin. Kovista juustoista puristetaan hera pois tarkemmin kuin pehmeistä juustoista. Kypsytetyt juustot siirretään kypsymään. Tuorejuustot, joihin rahka luetaan, ovat puolestaan heti puristamisen ja maustamisen jälkeen valmiita pakattaviksi.

Lisää maitotuotteista:
http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Elintarviketeollisuus/Elinta...
http://www.cs.uta.fi/ipoppla/www/ipoppla02/ko/juustot.html

Kommentit (0)

Vastauksesi