Mitä eroa on sähköuruilla ja syntetisaattorilla?

Mitä eroa on sähköuruilla ja syntetisaattorilla?

Vastaus
27.11.200915:08
8098
65

Sähköuruilla ja syntetisaattoreilla ei ole hirveästi muuta yhteistä kuin, että molempia soitetaan koskettimilla. Muutamat eroavat pääpiirteet, että käyttötarkoitukset, listaan tähän. Soittimien ollessa niin erillaisia olisi vaativaa listata kaikki eroavaisuudet. Ensin kuitekin vähän historiaa.
Sähköurut on kehitelty 1890-luvulla mallintamaan kirkko- että teatteriurkuja, kun taas syntetisaattori on kehitelty n. puoli vuosisataa myöhemmin tuottamaan ääntä ohjaamalla oskillaattorin signaali suotimen (filter) läpi. Syntikoiden esimallit toki ovat lähes yhtä vanhoja kuin sähköurutkin (esim. Theremin keksittiin vuonna 1917), mutta tiivistääkseni vastausta käytän vertailukohteena modernien syntikoiden esi-isää Moogia.
Koska sähköurut on tehty mallintamaan akustisia soittimia (urut, huilu, orkesterisoittimet ym.) niiden perustoiminta on yksinkertaisesti ollut soittaminen "valmiilla soundeilla" ilman sen erikoisempia äänenmuokkaus mahdollisuuksia. Syntikoista sen sijaan muusikon oli ymmärrettävä audiosignaalin elektronisen prosessoinnin perusteet, jotta soitin voitiin saada tuottamaan muusikon näkemyksen mukaista ääntä. Syntikan äänet eivät siis perustu akustisiin soittimiin vaan neljään harmonisen värähtelyn perusmuotoon; sine, square, triangle ja sawtooth. Näillä aineksilla toki saa tehtyyn oikeiden soittimien kuuloisia ääniä, mutta ensisijaisesti syntikoilla tehdyt äänet ovat ns. luonnottomia.
Sähköurut tehtiin ensisijaisesti polyfoniseen säestämiseen eli ovat toimintaperiaatteeltaan samankaltainen kuin piano, kun taas syntikat olivat monofonisia eli pystyivät tuottamaan vain yhden äänen (nuotin) kerrallaan.
1980-luvulla molemmat soittimet kokivat mullistavan uudistuksen MIDIn ja digitalisoinnin tuloksena. Sähköurkuihinkin saatiin erikoisempia ääniä (tosin ei vieläkään kovin muokattavia) ja syntikoihin taas kehitettiin monipuolisempia synteeseja. Nykyään puhutaankin erikseen analogi- ja digitaalisyntikoista. Analogien ollessa yhä monofonisia ja digitaalisten vuorostaan polyfonisia.
Sähköurkuja käytetään yhä säestyksessä orkesterin tilalla (ns. humppaurut), kun taas syntikoita kuulee enemmän tekno- ja ambientmusiikissa.

Tiivistettynä asian voi toki ilmaista näinkin; sähköuruilla soitetaan ääniä kun taas syntikoilla tehdään ääniä. Modernien soittimien ollessa hyvin samannäköisiä ne erottaa toisistaan kuitenkin hyvin yksinkertaisella tavalla. Sähköuruissa on sisäänrakennetut kaiuttimet kun taas syntikat vaativat erillisen äänilähteen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Syntetisaattori
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_organ

Kommentit (0)

Vastauksesi