Mitä eroa on työkaluilla Tuura ja Petkele?

Mitä eroa on työkaluilla Tuura ja Petkele?

3 vastausta

Tuura on jäähän avannon tekemiseen tarkoitettu työväline. Tuura on puuvartinen ja talttamaisella tai tikarimaisella (n.s. tikarituura) terästerällä varustettu työkalu. Kuva täällä: https://fi.wiktionary.org/wiki/tuura

Petkel tai petkele on metsätöissä puiden kuorimiseen käytettävä varrellinen terälaite. Kuva löytyy Kantapuu –museotietokannasta: http://www.kantapuu.fi/search.php?s_class=2&s_adv[0]=petkeleet&s_advfrom[0]=1 

Petkel -nimeä on käytetty myös hakkuraudasta, jossa on kädensijaan kiinnitetty suora tai käyräreunainen terävä rauta. Sillä on leikkuulaudalla tai kaukolossa hienonnettu kasviksia, lihaa ja kalaa. Metallihuhmaren metallista nuijaa sanotaan myös petkeleksi.

Finna –tietokannasta voi hakea kuvia tuurasta (jäätuura) ja petkelestä: www.finna.fi

Kommentit (0)
23.02.201814:52
2017
61

Petkele on myös erinomainen väline jääkuoren irroittamiseen kovalta alustalta (esim. keväällä pihatöissä), sillä sen leveä terä ei riko alustaa niin pahoin kuin tuura, vaan lohkoo jäätä paloittain.

Kommentit (1)
Juu, tätä juuri kysymyksessäni hainkin. Tuura taitaa olla suippoterineen liikaa vahinko... Juu, tätä juuri kysymyksessäni hainkin. Tuura taitaa olla suippoterineen liikaa vahinkoa tekevä.
26.2.2018 17:54 Risto Saikkonen 149
21.02.201814:02
149
31

Kiitos hyvästä vastauksesta!

Kommentit (0)

Vastauksesi