Mitä eroa on Tiaralla ja Diadeemilla?

Mitä eroa on Tiaralla ja Diadeemilla?

Vastaus

Sanat tiara ja diadeemi voivat olla synonyymejä, mutta sekä kielitoimiston sanakirjasta että Wikipedian artikkeleista päätellen diadeemin merkitys voi myös olla hieman laajempi kuin tiaran:

tiara9 (rinn. tiaara)
1. paavin kruunu.
2. eräänl. diadeemi.
 
diadeemi5 otsaripa, -vanne (MOT Kielitoimiston sanakirja © Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy)
 
Tiara on hieman kruunua muistuttava päässä pidettävä koriste. Se on nykyisin yleensä naisten käyttämä, otsalle tai hiusten päälle sijoitettu puolikruunu, jollaista voidaan kutsua myös diadeemiksi. ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiara )

Diadeemi (muinaiskreikaksi διάδημα, diadema, otsanauha) oli alkujaan valkoinen kunnianauha, Dionysoksen tunnus. Se voitiin antaa esimerkiksi voittoisalle urheilijalle. Siitä tuli sittemmin kuninkaan arvovallan tunnus. Valkeaa koristeellista nauhaa käytti esimerkiksi Aleksanteri Suuri ja sitä tarjottiin Julius Caesarille 44 eaa.

Myöhemmin diadeemilla alettiin tarkoittaa kruunua, erityisesti pyöreän muotoista. Diadeemiksi voidaan sanoa myös naisten käyttämää otsalle sijoitettua puolikruunua, tiaraa.[1] Sanan diadeemi suomenkielinen vastine on otsaripa tai otsavanne. ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Diadeemi )

 

Kommentit (0)

Vastauksesi