Mitä eroa on juureksilla ja säräjuureksilla?

Mitä eroa on juureksilla ja säräjuureksilla?

Vastaus

Säräjuureksilla tarkoitetaan uunissa kypsennettyjä juureksia.

Varsinaisesti särä on lampaasta ja perunasta leivinuunissa paistamalla valmistettu itäsuomalainen perinneruoka. Sen nimi tulee valmistamisessa käytetystä koivupuisesta puukaukalosta, särästä. Tässä Kielitoimiston sanakirjan määritelmät särälle:

särä10
1. yhdestä puusta koverrettu lihanpaistokaukalo.
2. uunissa em. kaukalossa valmistettu liharuoka. Lemin särä.
 

Lemin kunta on tunnettu särästä.

Varhaisina aikoina lihat keksittiin laittaa leipomisen jäljiltä lämpimään uuniin puukourussa, ja useimmiten lihana käytettiin riistaa ja perunan tilalla naurista. Sittemmin särän aineksiksi vakiintuivat lammas ja peruna, ja kylkeen voidaan laittaa kasviksiakin. Säräjuurekset ovat siis perinteisessä mielessä puisessa särässä leivinuunissa pitkään miedolla lämmöllä kypsytettyjä juureksia, mutta käytännössä tänä päivänä sähköuunissa uunipannulla kypsytettyjä juureksiakin voidaan kutsua säräjuureksiksi.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi