Mitä eroa on huoltoradalla ja varikkoradalla?

Mitä eroa on huoltoradalla ja varikkoradalla?

Vastaus
29.09.201710:17
75656
39

Jälleen jää kysymyksestä kaipaamaan lisätietoa, missä moisia termejä on käytetty. Asiayhteydestä olisi helpompi päätellä vastausta.

Mutta jos oletetaan kirjaston tageista poiketen kyseessä olevan raideliikenteen, niin huoltorata-termiä käytetään sodan aikana joukkojen materiaalitäydennykseen käytetyistä/rakennetuista rataosuuksista, joiden päätarkoitus on joukkojen huolto (siis ei junan huolto) eikä siviililiikennettä ollut. Rauhan aikana termiä käytetään rataosuuksista, joita ei normaalisti käytetä vuoroliikenteeseen, mutta joita pitkin voidaan junia/metroja siirtää varsinaisilta reiteiltä huoltoalueelle, siis junan/metron/vaunujen huoltoa varten.

Termi varikkorata lienee varsin harvinainen, Google löytää vain yhden osuman pienoisrautatieharrastajilta. Varikko sen sijaan on yleisesti käytetty nimitys junien (ja autojen ratakisoissa kilpa-autojen) varastointi- ja huoltoalueesta. Joten varikkorata voisi olla varikolle vievä ja/tai siellä oleva rata. Termiä on tosin käytetty jopa kävelykisoissa alueesta joka ei kuulu kilpareitttiin. Eli termiä voi käyttää kaikenlaisista (autokilpailu-, juna-, metro-) rata-alueista, jotka eivät kuulu varsinaiseen (kilpa-, asiakaspalvelu-) reitistöön, mutta liittyvät kaluston varastointiin tai huoltoon.

Tulkitsisin, että huoltorata on/voi olla pitempi kuin pelkästään varikkoalueella sijaitseva varikkorata.

Kommentit (0)

Vastauksesi