Mitä eroa on murhalla, tapolla, surmalla ja kuolemantuottamuksella?

Mitä eroa on murhalla, tapolla, surmalla ja kuolemantuottamuksella?

Mitä eroa on murhalla, tapolla, surmalla ja kuolemantuottamuksella? Etenkin tapon ja surman ero on minulle epäselvä.

Vastaus

Henkirikosten peruslaji on tappo, joka tarkoittaa toisen tappamista, josta on säädetty rangaistus. Valtaosa suomalaisten tekemistä kuolemaan johtaneista väkivallanteoista tuomitaan tappona.

Toisen tappaminen, joka siihen liittyvien seikkojen vuoksi on kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty, on surma. Vuosittain (1995-2004) kaikista henkirikoksista Suomessa korkeintaan yksi tai kaksi henkirikosta luokiteltiin surmaksi.

Kuolemantuottamus tarkoittaa rikosoikeudellisesti toisen kuoleman aiheuttamista huolimattomuudella, mistä on rikoslaissa säädetty rangaistus.

Murha on kysymyksessä silloin, kun surmaaminen tapahtuu vakaasti harkiten, erityisen raa’alla tai julmalla tavalla, vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen tai tappamalla virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi.

Vuonna 2005 henkirikoksissa kuoli Suomessa 113 ihmistä. Suomessa henkirikoskuolleisuus on noin 2,5-kertaista muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna.

Vuosittain Suomessa tapahtuvista 100-150 henkirikoksesta lähes kaikki on tehty humalassa, useimmiten puukolla tai keittiöveitsellä.

Lähteet:
Facta Tietopalvelu (WSOY)
http://www.rikoksentorjunta.fi/uploads/dtzra49m_1.pdf
HS

Kommentit (0)

Vastauksesi