Mitä eroa on lisäkilvellä rajoitetulla pysäköintikiellolla ja...

Mitä eroa on lisäkilvellä rajoitetulla pysäköintikiellolla ja...

Mitä eroa on lisäkilvellä rajoitetulla pysäköintikiellolla ja pysäköintipaikalla? Lisäkilpiin liittyvä kysymys on ollut aiemminkin, muttei vastaus käynyt vielä selväksi. Jos vaikkapa pysäköintikieltomerkki 372 on varustettu lisäkilvellä 854 (aikarajoitus), niin se tarkoittaa että paikalla saa pysäköidä aikarajoituksen määrittelemän ajan verran, eikös? Jos taas pysäköintipaikkamerkki 521 on varustettu samanlaisella (paitsi tietysti sinipohjaisella) lisäkilvellä, niin sekin tarkoittaa, että paikalla saa pysäköidä vain niin pitkään kuin aikarajoitus sallii, eikös? Tai sama juttu lisäkilpien 855a ja 855b tapauksissa; kumpikin ilmoittavat, että pysäköidä saa jos maksaa parkkimaksun, ja lisäksi voi olla rajoituksia että milloin maksullisuus on voimassa. Silloin kun se ei ole voimassa, saa parkkeerata miten pitkään vain, eikös?

Mitä eroa näillä kahdella siis on? Eikö tässä ole vain hassattu aikaa ja energiaa, ynnä aiheutettu turhaa sotkua tienkäyttäjille, kun on tehty kaksi tapaa ilmoittaa samasta asiasta?

Vastaus

Lisäkilpi 854 (aikarajoitus) tosiaan kertoo sekä pysäköintikieltomerkin 372 että pysäköintipaikkamerkin 521 yhteydessä, että paikalla saa pysäköidä vain aikarajoituksen verran. Näennäisesti tässä siis on samaan asiaan kehitelty kaksi merkitsemistapaa. Luultavimmin mahdollisuus käyttää lisäkilpeä 854 kummankin liikennemerkin kanssa johtuu kuitenkin siitä, että samassa yhteydessä saattaa esiintyä myös voimassaoloaikakilpiä 851-853, jotka pysäköinnin sallimisen kannalta merkitsevät eri asioita pysäköintikielto- ja pysäköintipaikkamerkkien kanssa. Esimerkiksi yhdistelmä 372, 854 ja 851 kertoo, että pysäköinti on arkipäivisin kyltin 851 määrittämänä aikana mahdollista vain kyltin 854 kertovan aikarajoituksen verran ja muina aikoina pysäköinti on sallittua niin pitkään kuin huvittaa. Toisaalta yhdistelmä 521, 854 ja 851 kertookin, että pysäköinti on arkipäivisin kyltin 851 määrittämänä aikana mahdollista vain kyltin 854 kertovan aikarajoituksen verran ja muina aikoina täysin kiellettyä.

Lisäkilvissä 855a ja 855b (maksullinen pysäköinti) samanlaista selvää eroa ei näytä olevan, vaan oletuksesi mukaan pysäköinti on maksullista lisäkilven ilmoittamina aikoina ja muuten maksutonta (jos aikoja ei ole määritelty, pysäköinti on aina maksullista). Tieliikennelaitos kuitenkin on suositellut, että pysäköintikieltomerkkejä käytettäisiin pääasiassa pysäköintimittarien yhteydessä, kun taas pysäköintipaikkamerkkiä pääasiassa pysäköintiautomaattien yhteydessä. Lisäksi joskus on tietysti tarpeen käyttää tässä yhteydessä merkkejä 521a-c ilmoittamaan autojen sijoituksesta pysäköintipaikalle, jolloin automaattisesti on käytettävä pysäköintipaikan merkkiä 521.

Lähde:
http://alk.tiehallinto.fi/thohje/pdf/2000006-v-03liikennemerkkiohje.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi