Mitä eroa on "lawyer":illa ja "attourney":llä?

Mitä eroa on "lawyer":illa ja "attourney":llä?

Mitä eroa on "lawyer":illa ja "attourney":llä? (sori, jos kirjoitin väärin, mutta molemmat siis tarkoittaa jonkin sortin asianajajaa)

Entä miksi Suomessa ei pahemmin ole automaattivaihteisia autoja, mutta jossain maissa taas ei useinkaan näe vaihdekepillisiä autoja?

Vastaus

Näin aluksi yleisohje IGS:n käyttäjälle: Mikäli sinulla on useita täysin eri alojen kysymyksiä (kuten yllä) ne olisi hyvä lähettää erikseen tänne IGS-palveluun, sillä vastaukset kategorioidaan ja asiasanoitetaan arkiston käytön helpottamiseksi.

Sitten itse aiheisiin:

"Lawyer" on yleisempi nimitys, jonka voisi suomentaa "lakimies". Tämän nimekkeen alle sopii siis myös tuomarit ynnä muut oikeusoppineet.

"Attorney" (kirjoitetaan siis ilman u kirjainta) tarkoittaa asiamiestä tai edustajaa. Asianajajan virallinen egnlanninkielinen käännös kuuluu "Attorney at law", josta puhekielessä usein käytetään lyhennelmää "Attorney".

"Attorney general" on Hallituksen korkein lakiasioita hoitava virkasmies eli oikeusministeri/oikeuskansleri.

Internetin ilmainen sanakirja tuntee nämä kaikki versiot:

http://www.sanakirja.org/

Sitten toiseen aiheeseen: Käsivalintaisten- tai Automaattivaihteistojen yleisyys eri puolilla maailmaa perustuu niiden suosioon k.o. maissa. Lienee mahdotonta löytää mitään yksiselitteistä syytä miksi eri vaihteistomallit ovat suosittuja eri puoliila maailmaa, mutta ohessa muutamia argumentteja:

"Henkilöautojen vaihteistona käytetään USA:ssa, Japanissa ja Australiassa enimmäkseen perinteistä automaattivaihteistoa. Suosion ennustetaan myös Euroopassa kasvavan voimakkaasti, vaikka uusia kilpailijoita automaattirintamalle onkin esitelty (ks. uudet voimansiirtoratkaisut).

Automaattivaihteiston tarkoitus on tietysti tehdä ajaminen vaivattomammaksi. Sen sijaan, että kuljettaja polkisi kytkintä ja vaihtaisi käsin vaihteita edes takaisin, voi automaattivaihteisella ajava keskittyä pelkkään kaasun ja jarrun käyttöön. Mäkilähdöt ovat vaivattomia, koska auto ei liu´u taakse päin.

Sujuvan liikenteen kannalta automaatista on selvää etua. Liikennevaloista pääsee sutjakkaasti liikkeelle. Myös esimerkiksi jalankulkijan ylittäessä tietä on automaattivaihteisella ajavan paljon helpompi antaa tietä, kun ei kiihdytyksessä tarvita turhaa kepitystä. Ohitukset eivät veny liian suuren vaihteen takia. Auton suorituskyky on kaikkien kuljettajien hyödynnettävissä.

Maantieajossa nykyiset automaatit eivät momentinmuuntimen lukituksen ja suurimman vaihteen pitkän välityksen ansiosta kuluta juurikaan enempää polttoainetta kuin käsivaihteiset. Sen sijaan kaupungissa kulutus on edelleen suurempi.

Suomessa perinteinen uskomus on, että talviajossa tulee ongelmia automaatin kanssa. Tosiasiassa liikkeellelähtö liukkaalla on automaatilla helpompaa. Sen sijaan ennakointia vaatii se, ettei autossa ole kytkinpoljinta, minkä voisi painaa pohjaan luiston sattuessa.

Automaattivaihteiston korjaaminen vaatii osaamista ja rahaa. Toisaalta automaattia on ehkä vaikeampi rikkoa kuin käsivaihteista. Myös muu voimansiirto pääsee helpommalla. Monissa merkeissä on poistettu huolto-ohjelmasta automaattivaihteiston öljynvaihto, jota monet kuitenkin pitävät Suomen oloissa tarpeellisena.

Yksi automaatin haitta on kiistaton. Automaattivaihteinen auto on kalliimpi kuin käsivaihteinen. Lisäksi sijoitettu lisähinta menettää arvoaan nopeasti. Uuden auton 2000-3000 euron lisähinta putoaa muutamassa vuodessa 1000 euroon."
-Ajovalo,net

"Vuoden 2007 aikana automaattivaihteistoja odotetaan ensimmäistä kertaa myytävän maailmanlaajuisesti enemmän kuin manuaalivaihteistoja. Pohjois-Amerikassa ja Japanissa suurin osa uusista autoista on jo pitkään ollut varustettu automaattivaihteistolla. Mm. Itä-Euroopassa ja Aasiassa kustannustekijät ovat olleet osasyy manuaalivaihteiston suosioon. Nyt kuitenkin esim. Kiinan ja Intian kasvavilla automarkkinoilla yhä useammalla asiakkaalla on varaa hankkia autoon myös automaattivaihteisto."
-Autowiki

Lähteet:
http://www.ajovalo.net/automaattivaihteistot.htm
http://autowiki.fi/index.php/Automaattivaihteisto

Kommentit (0)

Vastauksesi