Mitä eroa on lakritsilla ja salmiakilla?

Mitä eroa on lakritsilla ja salmiakilla?

Vastaus

Hei!

Lakritsi ja salmiakki ovat eri makeislajeja, mutta likeistä sukua keskenään.

Lakritsimakeisia valmistettiin tiettävästi jo 1600-luvun puolivälissä Pontefractin luostarissa, Yorkshiressä. Lakritsi sisältää lakritsikasvin (Glycyrrhiza glabra) juurta, sokeria, lääkehiiltä ja vehnäjauhoa. Joissakin laaduissa on myös arabikumia ja salmiakkia.

Salmiakin suolaisen maun aiheuttaa ammoniumkloridi (NH4Cl), joka on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen ja pistävän makuinen kiteinen suola. Kun tätä sekoitetaan lakritsiin, saadaan aikaiseksi musta makeinen, jota kutsumme salmiakiksi.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lakritsi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Salmiakki
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=cf45f7e8-e3...

Enemmän salmiakista ja lakritsista:

Annala, Jukka: Salmiakki. Nemo, 2001.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1139064%7CS9525180271%7COr...

Bäcksbacka, Katja: Salmiakilla menee hyvin (HS, 11.2.2010)
http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Salmiakilla+menee+hyvin/1135252788812

Kouvolan lakritsi
http://www.kouvolanlakritsi.fi/

Lakritsi
http://haganol.fi/tuotteet/lakritsi/

Leppänen, Mari: Lakua! Nemo, 2004.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1695237%7CS9525180808%7COr...

Suomen salmiakkiyhdistys
http://www.salmiakki.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi